ИЗВЕШТАЈ О УПОТРЕБИ ДРОГА 2021

Иако су многи помислили да ће затварање граница и ситуација са короном зауставити снабдевање црног тржишта са наркотицима то се нажалост није десило. У свим државама света дешавале су се несташице одређених производа али нажалост дроге не. Чак и када би било случајева да на црном тржишту кратко време недостаје нека од дрога, конзументи су се сналазили и набављали супстанце које су имале слична дејства и тако како они кажу ,, премостили” неколико дана.

Према подацима УН као и Комитета за борбу против дрога при УН чији смо ми члан већ неколико година, у свету различите врсте дрога конзумира око 350 милиона особа док нешто више од 35 милиона има последице у облику зависности, што је веома упозоравајућа бројка. Предвиђања говоре да ће се тренд повећања корисника у наредних 7-8 година наставити и то у ЕУ око 10 процената а на Афричком континенту за чак 40 процената. Уколико се томе дода да више од 10 милиона дроге конзумира интровертно, односно убризгавањем у тело, да чак 5-6 милиона зависника има Хепатитис, аларм се мора упалити.

Канабис

Према подацима УН око 200 милиона особа конзумира редовно канабис ! У претходних 24 године употреба канабиса је повећана чак 4 пута и то подједнако од адолесцената који га узимају истражујући нешто ново, тако и од сталних конзумената који трпе последице услед вишегодишњег континуираног конзумирања. Такође приметан је раст процента ТХЦ у канабису који се продаје на црном тржишту и он је сада у САД на нивоу 16-18 процената а у ЕУ око 11-13 процената, што је за 5 процената више него пре петнаестак година. Самом тиме, много је више различитих последица његовог конзумирања и наравно све је више особа које их осећају. Разлог за повећање ТХЦ крије се у међусобној трци конкурената у производњи ко ће направити по њиховим стандардима бољу дрогу, дрогу која ће привући више муштерија. Упоредо са растом продаје на тржишту , све је више особа које канабис не сматрају опасним и штетним по здравље. Тренутно према истраживањима у САД око 40 процената младих га сматра штетним, док је у ЕУ тај број само око 25 процената, највероватније због лаке доступности и ниских казни. САД су на врху листе према коришћењу канабиса највероватније због његове легализације у појединим државама, док је Азија на самом зачељу.

Хероин

Највећи произвођач хероина је и даље Авганистан, затим следи Мијанмар и на крају Мексико. Сама производња је у последње 2 године у паду након великог раста, и то је очигледно јер је тржиште било презасићено. Талибани који су поново на власти у Авганистану су обећали да ће прекинути производњу и сурово кажњавати произвођаче. Остаје да сачекамо пролеће па да упоредимо стање на црном тржишту. Хероин је дрога која од свих природних дрога најбрже ствара зависност и најгоре утиче на људски организам. Сваке године од предозирања или последица употребе умре велики број особа. Оставља тешке психо-физичке последице. Најмање се користи у Европи а највише у Азији и Африци. Процењује се да тренутно има око 20 милиона корисника широм света. Годишња производња је око 7400 тона на 295.000 хектара. Изузетно алармантно постаје у самом Авганистану и околним државама што се тиче зависности и броја смртних исхода.

Амфетамини

 

Тржиште овом врстом дрога је напросто експлодирало последњих године. Број конзумената је око 28 милиона на светском нивоу у смислу да их редовно користи. Викенд корисника је неколико пута више. Екстази, амфетамини и сличне дроге у виду таблета могу се пронаћи на сваком кораку и све су јефтиније. А јефтиније су због све веће производње али и због тога што се произвођачи утркују ко ће загосподарити тржиштем. Буквално се на дневном нивоу појављују нове врсте таблетица, што је резилтирало двоструко већим бројем заплена у само неколико година. Власници лабараторија, услед огромних прихода ангажују најбоље хемичаре како би саставили што јачи производ са што оригиналнијим дејством за што мање новца. Према нашем мишљењу ту се крије основна опасност од ових дрога. Непознат састав са неиспитаним дејством, услед чега је ранијих година било и смртних исхода широм Европе која је главни произвођач и уз наравно САД потрошач. Из тих разлога Уједињене Нације су увеле категорију Нове Психоактивене Суптанце New Psyhoactive Substances NPS којих се на годишњем нивоу евидентира око 500 !!! Основни састојак је у већини случајева Фентанил.

Овде треба навести Сирију као главног произвођача и снабдевача на Блиском Истоку са синтетичком дрогом КАПТАГОН која је преплавила те делове планете. Прошле године је откривен цео прекоокеански брод са неколико тона таблета пореклом из Сирије у једној Италијанској луци. Ова дрога омогућава велику концентрацију, изоштрава чила, спречава глад и била је идеална за борце терористичких војски на Блиском Истоку.

У САД је најраспрострањенији МЕТ који се често прави у кућној режији и оставља ужасне последице.

Кокаин

Готово 20 милиона особа га редовно користи. Производња износи око 1700 тона у државама на којима се распростире планински ланац Анда. И поред великог броја покушаја нико још није успео да изведе узгој биљке кока у вештачким условима или на некој другој локацији. Цена грама у Београду је од 70-110 еура у зависности од чистоће, квалитета, доба дана. У току је трка нарко трафиканата ко ће снабдевати Европу квалитетнијим и јефтинијим кокаином. Главне руте су из Латинске Америке према Ротердаму, Шпанским лукама, Солуну али и лукама у Албанији, ЦГ и Хрватској. У последње време примат у дистрибуцији полако преузимају Мексички нарко картели због огромних свота новца али и одлуке Колумбијске владе да један од главних хемијских елемената за производњу кокаина стави на црну листу за увоз. Из тог разлога осим биљке коке у белом праху има трагова бензина, избељивача, киселина, цемента и разних других шетних састојака.

Процес производње можете видети на линку https://www.youtube.com/watch?v=7tlwW2DKzlc