ЕВРОПСКИ ИЗВЕШТАЈ О ДРОГАМА 2022

Европска Унија је објавила најновији извештај о дрогама на територији старог континента. Специјално за наше чланове преносимо најважније детаље извештаја.

Процењује се да је нешто више од 80 милиона становника ЕУ икада пробало неку дрогу, при чему је мушкараца ѕнатно више тј. 50,5 милиона наспрам 33 милиона особа женског пола. Када се ради о врстама дрога, канабис заузима и даље прво место, што је потврдило више од 20 милиона анкетираних међу одраслим Европљанима. Друго место заузима кокаин са 3,5 милиона конзумената током прошле године. Све популарнију дрогу у облику таблета МДМА током прошле године конзумирало је 2,6 милиона док је амфетамине узимало 2 милиона становника ЕУ. Хероин и даље нажалост има своје конзумента и њих у ЕУ има око милион. Хероин и други опоиди заслужни су за више од 75 процената смртних случајева. Оно што посебно забрињава је све чешћа конзумација опоида у комбинацији са другим дрогама, лековима, алкохолом али и супстанцама као што су кетамин, ГБЛ ГБХ ИТД.

Конзумирање таквих мешавина доводи до озбиљних менталних и здравствених компликација од којих за многе још увек нема адекватног решења. Нажалост таквих случајева има све више.

КАНАБИС 

15,8 милиона младих у доби између 15 и 34 године што је око 15,5 процената свих конзумената користило је канабис прошле године. Посебан проблем представља чињеница да канабис данас садржи готово 50 процената ТХЦ више него пре 20 година. То је главни разлог повећања негативних утицаја канабиса на ментално и физичко здравље и великих последица које оставља. Када се посматра старосна доб од 15 до 64 године тада је резултат још алармантнији јер тада долазимо до бројке од чак 78,6 милиона људи који су икада пробали канабис у ЕУ што је 27,3 процената укупног становништва.

Најмање се користила на Малти а највише у Француској где је чак 44,8 процената анкетираних потврдило да ју је користило током живота.

Луксембург планира да дозволи узгој канабиса у кућним условима за личну употребу, док се у Немачкој и Швајцарској расправља о могућности законске продаје канабиса за дневну употребу. Наравно говори се о канабису са ѕнатно мањим процентом ТХЦ од онога који се купује на улици.

Оно што забрињава је све већи удео који на црном тржишту имају синтетички канабиноиди од којих су најприсутнији МДМБ4енПинака и АДБ-БУТИНАКА. О Пинака дроги смо писали на нашем сајту пре неколико месеци.

КОКАИН

Ову дрогу у старосној доби 15 до 34 године током прошле године конзумирало је 2,2 милиона а уколико старосну лествицу подигнемо до 64 године добијамо 3,5 милиона конзумената кокаина током прошле године у ЕУ. Како постоји велики број људи који кокаин конзумира спорадично укупан број људи који га је тако користио током живота у ЕУ иѕноси 14,4 милиона односно 5 процената свих становника.

Кокаин се на велика врата вратио укидањем пандемијских мера показују анализе отпадних вода у ЕУ. Цена је стабилна већ годинама али повећање конкуренције је довело до пораста чистоће ове дроге. Оно што је различито на претходне извештаје то је откривање лабараторија за секундарну обраду кокаина у ЕУ. То значи да постоје групе дилера који га у Латинској Америци купују као полупроизвод у облику кокаинске пасте , тако пребацују у ЕУ и онда овде завршавају процес производње, вероватно због велике разлике у цени али и лакше могућности набавке потребних  хемикалија.

Све то је довело до великог броја особа које су се обратле установама за лечење зависности управо од кокаина. Више од 15 процената нових захтева за лечењем управо је од кокаинских зависника. Примећена је и повећана конзумација крек кокаина који се прави у кућним условима и има катастрофалне последице по здравље јер га већина конзумира у групи коришћењем истог шприца и игле чиме се повећава број зарађених ХИВ вирусом и хепатитисом Ц.

МДМА

Број људи који користи ову све популарнију и јефтинију дрогу је у константном порасту претходних 10 година. Овакав тренд се наставља и даље. МДМА је све јефтинији али и све опаснији. Свакодневно се повећава број произвођача који користе нове састојке , јефтиније, оне који се не налазе на листи забрањених . И то све наравно без обзира како утичу на здравље људих. 1.9 милиона младих између 15 и 34 године је користило МДМА прошле године. Упозорава податак да унутар ЕУ постоје државе у којима је чак 7,7 процената младих током прошле године конзумирало ову изузетно опасну дрогу.

АМФЕТАМИНИ

Чини се да је ова дрога која је најмање позната својим конзументима кренула узлазном путањом. Чак 1,4 милиона младих између 15 и 34 године је током претходне године редовно користило ове веома штетне супстанце, а укупно 8,9 милиона грађана ЕУ ју је пробало током живота.

ХЕРОИН

Дрога која је главни кривац за 74 процента предозирања, дрога која проузрокује највећи број захтева за лечењем од чак 28 процената.

ДРОГЕ И ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ

Највећи кривац за ширење заразних болести везано за употребу дрога је коришћење исте игле и шприца од стране већег броја корисника. Када се томе дода да су у питању углавном припадници маргинизованих група, слабијег образовања и нижег културолошког образца бројке не требају да чуде.

5,2 процента новоевидентираних људи заражени ХИВ вирусом је конзумирало дроге у групи истим шприцом и иглом.

8,6 процената новоевидентираних са АИДС- СИДА болести је у прошлости користило исту иглу и шприц у групи приликом конзумирања дрога.

16-49 новоевидентираних пацијената заражени са хепатитисом Ц је дроге конзумирало на исти начин.

МЕТАМФЕТАМИН

Ова дрога се у ЕУ може начи у облику праха и конзумира се орално, назално и врло ретко путем игле. Велики комади у облику кристала познати као мет или кристал мет који се користе за пушење су били реткост у запленама. Користи се у Чешкој, Словачкој и Балтичким државама. У почетку се производио у малим кућним лабараторијама, али последњих година постоје извештаји о организованој производњи , у истим лабараторијама где се производе МДМА и Амфетамини. Осим тога кријумчари се из Мексика и Африке.

ДРОГЕ И СМРТНИ СЛУЧАЈЕВИ

Хероин и други опоиди су главни кривци за 75 процената смртних случајева везаних за дроге.Повећање је најизраженије у Аустрији и Норвешкој а пад бележе Немачка и Шведска. 

Осим хероина главне убице су бупренорфин, оксикодон и фенатил.Такође за чак 82 процента повећала се смртност у старосној доби од 50 до 64 године живота.

Статистички гледано смртни случајеви проузроковани употребом дрога подељени су 21 проценат жене, 79 мушкарци. Просечна старосна доб преминуле особе је 41 година.