ИПО УЧЕСНИК РАДА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА 2021

На позив Комитета за Борбу против Дрога који делује при Уједињеним Нацијама, наша организација је и ове године имала своје представнике на дводневној седници Уједињених Нација. Седница посвећена борби против дрога и повезаним кривичним делима као што је прање новца и други видови организованог криминала одвијала се у штабу УН у Бечу. У протеклих неколико дана амбасадори држава чланица УН, стручњаци из различитих области безбедности и представници струковних удружења могли су изнети своје ставове, мишљења али и планове за деловање у следећој години.

Нас су ове године представљали Марио Томори из Италије и Санела Николић из Србије. Њихова заједничка изјава je видљива на сајту Комитета за борбу против дрога на линку https://vngoc.org/cnd/cnd-2021/thematic-intersessional-october-2021/#21-october као и прошлогодишња (Октобар 2020) коју је дао оснивач ИПО др Илија Животић на линку https://www.unodc.org/documents/treaties/UNTOC/COP/SESSION_10/Website/STATEMENTS/IPO.pdf чиме је био први стручњак за безбедност који је говорио о опасности коју представљају Кавачки и Шкаљарски клан у Европи.

Ово веома значајно дешавање на међународном нивоу у коме су званично учествовали наши представници је само још једна потврда легитимитета наше организације али и свега онога што смо урадили у претходном периоду. У току следеће године уколико нам епидемиолошки услови дозволе у свом раду ћемо се знатно више фокусирати на борбу против дрога и повезана кривична дела као што су прање новца и корупција.

 

За почетак планирамо низ едукација и јавних предавања као и писање научних радова на ове теме. Такође према инструкцијама Комитета за Борбу Против Дрога ускоро ћемо приступити изради одговарајућих практикума и брошура за грађане како би смо их у што већој мери упознали са овом проблематиком.

Потврду нашег не само пуког учешћа на овој веома важној конференцији већ и нашег доприноса добили смо и од Департмана Уједињених Нација за Борбу Против Дрога UNODC у виду званичног мејла :