ИПО НА КОНФЕРЕНЦИЈИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА 2020

Нашој организацији  припала је изузетна част од стране Уједињених Нација да будемо једина организација цивилног сектора безбедности позвана да присуствује конференцији о Транснационалном Организованом Криминалу која се одвијала у седишту УН у Бечу.

Седница је била посвећена двадесетогодишњици доношења Резолуције УН о борби против Транснационалног Организованог Криминала на заседању у Палерму 2000 године. Иначе у припреми овог важног документа деведесетих година учествовао је и судија Фалконе убијен од стране Сицилијанске мафије. Управо из тог разлога УН су резолуцију и донеле у Палерму некадашњој престоници организованог криминала.

Главној седници претходила је седница на којој су Председник ИПО Илија Животић и саветник за међународну сарадњу Др. Синиша Пепић упознали присутне и особље УН о нашим активностима које смо у претходном периоду спровели као и о плановима за 2021 годину. Морамо напоменути да су се представници УН захвалили на нашем доласку иако је ситуација са Корона вирусом озбиљна у Аустрији као и да смо добили пуну подршку за даљи рад али и што је најважније добили смо позив да следеће године будемо учесници конференције у Њу Јорку.

Након тога следило је 5 дана интензивног рада и састанака на маргинама ове конференције који су се одвијали од 10 до 18 часова а последњег дана тј. у петак седница је трајала до дубоко у ноћ.

За време ових тзв. ,,Side Events” односно састанака на маргинама наши представници имали су веома конструктивне разговоре са представницима Комитета за борбу против дрога при УН чији смо ми једини чланови у Републици Србији као и представницима UNODC https://www.unodc.org/ са којима смо такође договорили озбиљну сарадњу и од којих смо добили практична упутства али и одобрење да њихове материјале можемо користити у припреми наших курсева у следећем периоду.

О томе колико је ова конференција била озбиљан догађај и како је била добро организована говори и податак да су наши представници више пута дневно добијали материјал у писаној форми у специјалном поштанском претинцу у самој згради УН али и на мејл адресе.

 

Ово је такође била прилика да ИПО да своје виђење организованог криминала у Свету кроз саопштење предато председавајућем као и да будемо део групе стручњака и амбасадора који су радили на унапређењу протокола који су саставни део ове Конвенције и на чему се у суштини и базира борба против организованог криминала свуда у cвету.

 

Сама чињеница да се назив наше организације као и имена наших представника нашао у рукама више стотина амбасадора, стручњака за безбедност из целог света као и руководиоцима Уједињених Нација за нас као организацију значи заиста много у смислу да се наш рад прати и пре свега вреднује у међународним оквирима. Из тог разлога управо ћемо се у наредним месецима још интензивније укључити у рад међународних институција са једне стране а са друге повећати обим активности у Србији али и осталим секцијама на пољу борбе и едукација против свих видова организованог криминала.

Захваљујемо се порталу Курир који је испратио наше активности https://www.kurir.rs/v/3548929 као и свим представницима међународних организација , првенствено УН са којима смо имали прилике да разменимо мишљења на овој конференцији.