ОДРЖАН ПРВИ ИПО КОНГРЕС

У Београду је у периоду од 10 до 12 Јуна ове године одржано прво међународно окупљање ИПО чланова. Догађају су присуствовали делегати из 20 секција као и велики број чланова. У конгресној сали Хотела Мажестик који се налази у строгом центру Београда било је укупно 110 особа.

 

На почетку овог за Београд несвакидашњег догађаја окупљеним се обратио оснивач ИПО др Илија Животић који је учеснике конгреса упознао са досадашњим радом, успесима и плановима за наредну годину. Поједине секције су биле похваљене, поједине су добиле нове смернице како да побољшају свој рад а неколико секција по речима Животића нису испуниле очекивања и њихова руководства су промењена како би чланови и у тим државама имали адекватне едукативне програме из различитих области безбедности.

Након Животића говорио је др Мареглен Томори извршни председник ИПО на међународном нивоу. Његово излагање се надовезало на претходно, и било је базирано на различитим техникама које секције треба да примењују у будућности како би побољшале свој рад. Томори је такође известио чланове о елементима сарадње са међународним организацијама, пре свега УН.

 

 

 

У међувремену смо имали неких 20 минута дискусија о до сада урађеним едукацијама и након тога потпредседник ИПО Србија полицијски службеник Санела Николић која је и главни кординатор на међународном нивоу, је представила план едукација за наредни период. Према Санелиним речима, у току је формирање ИПО Академије и курсева ѕа специфичне категорије чланова, обичне грађане, полицајце, припаднике служби обезбеђења, војске и слично. Као посебну категорију Санела је навела информатичку безбедност као неминовност и нешто на чему ћемо као ИПО радити у будућности поред борбе против дрога која остаје наш главни таргет.

Када је наша модераторка Биљана Ш. Обрадовић хтела да најави кафе паузу, у конгресну салу су ушли припадници специјалних јединица Пакистана у свечаним униформама који су изразили жељу да се обрате окупљенима. Ова висока петочлана делегација допутовала је чак из Пакистана како би руководству ИПО уручила признања за едукације које смо ми као струковно удружење омогућили њиховим припадницима и које су очигледно имале изузетан ефекат. Поред речи захвалности, припадници полиције Пакистана су изразили жељу да се сарадња настави и предложили да руководство ИПО у току ове године буде њихов гост. Захваљујемо порталу Курир који је пренео ову вест на линку https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3952547/velika-cast-za-dr-iliju-zivotica-policija-pakistana-urucila-priznanje-srpskom-strucnjaku-foto

 

Након краће паузе, наставили смо са радом. У овом делу конгреса имали смо неколико изузетно занимљивих предавања за наше чланове. Идеја организатора је била, да други део конгреса након ручка који смо обезбедили у Хотелу Мажестик за све учеснике буде едукативног карактера са атрактивним темама и предавачаима.

Први предавач у овом делу конгреса био је Даниел Праштало из ИПО Секције Словенија. Даниел има велико искуство као припадник специјалних јединица и обезбеђења високих дипломатских званичника и објеката у којима они бораве. Његово предавање било је на тему откривања експлозивних средстава. У свом предавању Даниел је обрадио неколико познатих случајева у којима су припадници обезбеђења успели да открију најразличитије врсте експлозивних направа али и случајеве када то нису успели и када је долазило до трагедија са циљем да укаже на добре и лоше процедуре како би наши чланови који се баве овом врстом посла могли да унапреде свој рад у том пољу.

Ово изузетно занимљиво и актуелно предавање проузроковало је велики број питања публике на које је Даниел одговарао дуже од 30 минута, што је само потврда добре презентације са квалитетним информацијама.

Нако Даниела, уследило је предавање нашег новог лидера секције у Румунији Стефана Епистатуа. Његово излагање било је посвећено основама сајбер безбедности са веома много практичних примера. Кроз ово предавање наши члнови су се могли кроз неколико студија случаја упознати са грешкама које свакодневно већина од нас парави јер поједине ствари не схватамо довољно озбиљно и олако прелазимо преко њих. Стефан је у 60 минута не само приказао где већина људи греши и које последице могу бити већ и путем презентације дао упутство како се понашати у савременом свету око нас у коме дигиталне технологије воде главну реч.

Сви знамо да су у Швајцарској возови можда и најбољи на свету и да њихова железница представља узор осталима у Европи. Међутим управо због тога, због одличне повезаности са околним државама Европе и бројним тунелима, Швајцарске службе безбедности велику пажњу посвећују њеној безбедности. О безбедности на Швајцарској железници говорио је председник ИПО Секције Швајцарска Имет Кафлеши. 

Наша чланица из секције Италија, Дорина Бале приредила је предавање о значају равномерне заступљености полова у службама безбедности. Захваљујући њеном предавању сазнали смо које су то специфичне ситуације које се тешко могу решити без учешћа жена у раду служби безбедности. Дорина нас је подсетила током свог предавања о неколико жена које су оставиле дубог траг у светским службама безбедности и дале изузетан допринос безбедности својих држава.

 

Једно веома узбудљиво предавање уследило је након тога. Окупљени су имали прилике да чују из прве руке како изгледа борба против терориста и спасавање талаца. Наш лидер секције Ирска Лоркан Бајми, први Европљанин који је као бивши припадник Британских специјалних јединица након пензионисања постао тим лидер за обезбеђење ВИП личности у некадашњој компанији Блек Вотер, презентовао је студију случаја ослобађања талаца из тржног центра у Најробију, Кенија 2013 године. Тада су тешко наоружани терористи Ел Шабаба заузели тржни центар, држали га под опсадом 4 дана и ликвидирали преко 70 особа а више од 150 ранили. Лоркан је успео да из тржног центра спасе неколико људи и пребаци их на сигурно. Предавање је било веома емотивно када се Лоркан враћао путем слајдова на лице места и приказивао убијене и рањене људе по целом тржном центру. 

 

Одмах после паузе за ручак који смо обезбедили свим учесницима у Хотелу Мажестик, уследио је церемонијални део конгреса. На почетку оснивач ИПО др Илија Животић уручио је плакету ИПО Секцији Црна Гора као најбољој секцији у 2022 години. Ова секција је имала највише активности у претходном периоду и заиста је понос наше међународне организације. У име секције, награду је примио магистар безбедности Иван Пекић, председник секције Црна Гора.

Наш представник у Африци, пензионисани официр полиције Адам Шуаиб, сасвим заслужено је добио признање за најуспешнију команду. ИПО Афричка команда успела је да за само две године привуче у своје редове 400 полицајаца са целог континента као и два министра унутрашњих послова. Уз помоћ Адама направили смо и контакт са полицијом Пакистана и многих других држава. Плакету загвалности Адаму је уручио извршни председник ИПО др Мареглен Томори.

У току овог дела конгреса, Томори је уредно регистрованим секцијама као и онима које су у процедури регистрације уручио сертификате којима их централа ИПО у Италији, Милану препознаје као део организације и даје им право коришћења имена и наших знакова који су уредно регистровани као интелектуална својина ИПО у САД, ЕУ и Србији код Завода за интелектуалну својину РС и одговарајућих тела ЕУ и САД.

Овом приликом желимо да се захвалимо нашим спонзорима Хотелу Сателит Златибор који је наш дугогодишњи партнер https://satelit.rs/ у коме наши чланови са важећим чланским картицама имају попуст као и компанији Флекс Клинер https://www.flex-cleaner.rs/ чији најновији производ за скидање флека су сви чланови добили у склопу кесе са поклонима.