ФЕНТАНИЛ ДРОГА НАЈВЕЋА СВЕТСКА ОПАСНОСТ

Приликом нашег учествовања на конференцији Уједињених Нација у оквиру Комисије за наркотике и дроге, пажњу је скренуло пре свега присуство а онда и веома озбиљно обраћање Америчког секретара Ентонија Блинкена који је говорио о фентанилу као највећој опасности по живот и здравље у САД. По његовим речима али и нашим сазнањима, фентанил је већ стигао у Европу и сматарамо да је време да изнесемо податке о овој веома опасној дрооги.
Пре свега шта је фентанил. То је супстанца, можемо рећи и врста лека који је одобрен од надлежних институција у САД као аналгетик, лек против болова који је 100 пута јачи од морфијума и 50 пута од хероина када говоримо о његовим аналгетичким својствима( смањивање бола).
Ова супстанца је први пут откривена 1959 а већ 1960 је почела њена примена у медицини.Њена злопупотреба почиње око 2011 године и до 2021 године бележи се рапидно повећавање смртних случајева. Све је почело класичним крађама из апотека и болница, затим коришћењем фалсификованих рецепата да би се на крају дошло до илегалне производње.Само у току 2021, у САД је забележен 61.000 смртних случајева услед коришћења фентанила !!!
Користи се као таблета, као листићи који се стављају испод језика па и путем игле.
Ефекти које производи су опуштеност, висока толеранција на бол,успорено дисање, али и поспаност, вртоглавица, мучнина и еуфорија.
Услед реакције организма долази до бледила коже, хладне коже, отежаног дисања и престанка рада органа што води у смрт.
Дакле, ефекти су као код већ познатих опоида, стим да је ова супстанца неупоредиво (50-100 пута) јача.
Шифровани називи које користе дилери и конзументи су Апач, девојка из кине, Кинескиња (China Girl),Friend, Dance fever, Great bear, He-man,Jackpot, Murder 8, Tango & cash
Продаје се у виду таблета, капи за нос, фластера или као ињекција.
Зашто је такође опасан фентанил.Зато што многи корисници и не знају да се у таблети коју су купили налази управо ова супстанца коју дилери користе јер је јефтина а са друге стране производи снажно дејство. Дакле, неко народски жели да се дрогира једном врстом дроге , то плати али добије нешто сасвим друго, много јаче и опасније. Једина превенција је не узимати никакве дроге и не сматрати шарене таблете безопасним !