ЕВРОПСКИ ПОЛИЦИЈСКИ КОНГРЕС У БЕРЛИНУ

И ове године представници ИПО Србија су били једини иѕ цивилног сектора безбедности на Европском Полицијском Конгресу у Берлину https://www.european-police.eu/ . Овај престижни полицијски конгрес највећи тог типа у Европи, окупља стручњаке из области безбедности и полиције већ 26 година заредом. 

Сваке године више од 1000 министара, начелника, шефова полиција из Европске Уније заједно са представницима цивилног сектора, отворено на панелима дискутује о најразличитијим безбедносним питањима када се ради о пословима полиције.

Ове године конгрес су отворили потпредседник Европског Параламента др Катарина Брејли ( Dr. Katarina Barley) заменик директора Европола  Jürgen Ebner,  а између осталих говорили су и Ларс Гердес из Европске агенције за безбедност граница ФРОНТЕКС (Dr. Lars Gerdes), високи официр полиције Шведске Erika Hallenbo,  државни секретар за унутрашње послове Rita Schwarzelühr-Sutter, и многи други.

Председник ИПО др. Илија Животић је имао прилику да на маргинама конгреса разговара са потпредседницом ЕУ Парламента која је изјавила речи подршке чланству Србије у Европској Унији али и изјавила речи саучешћа поводом трагедије која се десила  управо након њиховог разговора о ЕУ безбедности и самог фотографисања.  https://youtube.com/shorts/TZpxh4TBc5Q?feature=share

Конгрес је трајао два дана и према нашим проценама било је више од 1000 учесника. Саале за панеле су биле дупке пуне и није се дешавало да након пре поднева број учесника опада што само говори о квалитету Конгреса.

Добре вести за наше чланове су да смо захваљујући конструктивној сарадњи са организаторима успели да за следећу годину подигнемо број акредитација за ИПО са 2 на 5 што је изузетан успех и потврда квалитета наше организације као и да ће ИПО имати могућност свог штанда између ФРОНТЕКСА, Немачке полиције и осталих безбедносних служби Европске Уније.