ОПАСНОСТ – ДРОГА ЗА СИЛОВАЊЕ У СРБИЈИ ?

 

Поводом информација да се у Србији након неколико година појавила ,, дрога за силовање ” позната као ,,GBH” председник ИПО доцент др Илија Животић био је гост јутарњег програма ТВ Хепи. У студију је на ову темо говорила и Гордана Мишев а преко скајпа се укључила и Катарина Јонев која је говорила о продаји дроге преко Дарк Веба.

О чему се заправо ради ?

Постоје две врсте ,,течности”, две супстанце које се користе у сврху омамљивања жртве како би била силована. Прва је један лек који је регистрован у појединим земљама западне Европе и чија је сврха опуштање мишића, смањивање несанице итд. Међутим, када се тај лек користи у знатно јачој количини односно дози, особа која га је попила након 20-30 минута почиње да се губи, бива малаксала и на крају губи свест. Уколико се претера са дозом може доћи до озбиљних здравствених проблема па и смрти на крају.

Друга, знатно опаснија супстанца је направљена по узору на претходно споменути лек, али у илегалним лабараторијама са примарним циљем, чему је и састав прилагођен а то је омамљивање жртве као и ,, брисање сећања ” на догађаје који су се дешавали за време дејства. Ова супстанца која је прављена без контроле је наравно знатно опаснија.

Карактеристике обе супстанце су да је у питању течност без боје, укуса и мириса. Она се жртвама сипа у пиће чиме се не мења укус пића и врло брзо, у року до највише 30 минута почиње да реагује. Постоје неке информације да неке од копија лека којих има велики број изазивају пенушање кока коле уколико се сипају у њу.

Ову врсту дроге са собом носе углавном особе које се не задржавају дуго у једном месту, најчешће викенд само, тако да жртва док схвати шта јој се десило, починилац одлази у непознатом правцу. Жртве врло често помисле да су те вечери претерале са алкохолом и да је до сексуалног односа дошло услед тога услед чега уколико нема телесних повреда у виду модрица, огреботина, болова у интимном делу најчешће и не пријављују силовање полицији. Када се томе дода да се и ,,класична ” силовања пријављују нажалост у мањем броју због стида, срама, осећаја кривице, због чувеног ,, шта ће људи да помисле ” става стваран број жртава дроге за силовање је тешко утврдити..

Жртве могу бити и биле су припадници оба пола. Из свега наведеног позивамо младе да воде рачуна са киме излазе, код кога иду кући, да док не стекну поверење у нову симпатију да пријатеље и родитеље обавештавају са киме и где се краћу као и да од њих не крију адресу, име или телефон новог партнера. Такође, уколико посумњате да се десило нешто на шта мислите да нисте пристали својом вољом, молимо вас да се што пре јавите полицији. Време је од изузетне важности јер дрога остаје у урину само 5-6 дана, такође и телесне повреде интимног дела могу брзо зацелити а то су најважнији материјални докази како би се манијаци који користе ову дрогу ухапсили и како би се спасиле многе друге потенцијалне жртве. Не желимо да звучимо параноично али опреза никада доста.

Емисију можете погледати на линку  https://youtu.be/qcXxnxoSsgA