ДИГИТАЛНО НАСИЉЕ

Председник ИПО др Илија Животић који је и професор на катедри за безбедност Факултета ФИМ, био је гост јутарњег програма Пинк ТВ на тему дигиталног насиља. Животић је изнео став да је потребна синергија свих друштвених чинилаца како би се пре свега млади дигитално описменили и на интернету пратили садржаје који им могу бити корисни са једне стране а са друге да буду способни да препознају садржаје који су штетни и у најмању руку само им одузимају време.

Животић сматра да је потребна активнија улога државе која мора да развије капацитете да може да врши мониторинг нежељених и опасних садржаја и да такве садржаје пријављује надлежним органима ради процесуирања и уклањања таквих садржаја.

Са друге стране важно је и да само друштво буде развијено у смислу да је способно да препозна негативне наративе и маргинализује особе које се баве дигиталним насиљем и тако спречи њихову популарност и даље ширење негативних модела понашања.

Према професору Животићу веома важну улогу имају и локалне самоуправе које би требало да део својих буџета искористе ѕа бесплатне садржаје којима би привукли младе, дали им могућност да више времена проводе бавећи се спортом и едукацијама и да тако стекну праве пријатеље са којима ће делити добро и зло, да развијају односе пријатељства са правим пријатељима , да не траже савете од имагинарних ликова са интернета који се углавном према њима односе са ниподаштавањем и њихове молбе за саветима изврћу руглу.