Убијен терориста у Лондону- студија случаја

Место дешавања : Велика Британија, Лондон, предграђе Стреатхам, улица Хај Роад.
Актери : нападач Судеш Аман (20), три жртве напада, више припадника снага безбедности ( 2 припадника МИ5, припадници Mетрополитан Полиције одсека за борбу против тероризма познат као СО13, 3 припадника специјалне јединице САС )
Време дешавања : Недеља 02. Фебруар 13:45- 14:00
Опис догађаја : Терориста Судеш Аман напушта стан око 13:30. На себи има самоубилачки прслук за који ће касније бити установљено да је лажан тј. не садржи експлозив и нож у руци. ]

У 13:35 улази у локални Паб ,, Бели Лав ” и ножем убада једну особу.
13:40 само 30 метара даље приликом проласка поред мењачнице убада две особе.
13:41 почиње потера
13:44 полиција га погађа електрошоком
13:45 полиција примећује самоубилачки прслук и испаљује хитац којим га ликвидира.
13:46 припадник САС наређује удаљавање од тела терористе док не стигне тим за неутралисање експлозива.

Дешавања која су претходила нападу:

У периоду од 2011-2016 више од 42.000 људи од чега 5000 европљана отишло је да се бори у терористичким организацијама на блиском истоку. До данас нешто више од 30 процената њих се вратило у своје земље. Неки су већ одслужили казне затвора. Многи нису били у затвору већ само под мерама надзора. За то време преко интернета који је и био главно оружје за врбовање и планирање одласка, радикализовано је на хиљаде младих који су остали у својим земаља и ту наставили да шире идеологију радикалног ислама. Више њих извело је протеклих година нападе приручним средставима : аутомобилима, киселином, ножем нападе. Сви ти напади изведени су по упутствима са интернета.
Службе безбедности Велике Британије држе под надзором више од 3000 особа повезаних са тероризмом. Ту спадају повратници са ратишта, радикални проповедници, финансијери, особе које шире радикалну идеологију преко интернета.
2018 године Судеш Аман је осуђен на 3 године и 4 месеца затвора због ширења материјала који позива на тероризам. Након пола казне аутоматски је пуштен из затвора. Пре свега 10 дана. Откривен је претрагом мреже Телеграм за могућим екстремистима. Ту је делио постове са ножевима и сликама ИСИС и коментарисао одређене особе претварајући их у мете. Након тога откривен је садржај који је делио преко апликација WhatsApp и Телеграм који је садржао упутства како извести терористички напад.

Могуће последице:
Најава пооштравања закона везаних за безбедност од стране премијера Џонсона.
Проглашавање за хероја и мученика нападача од стране терориста.
Јачање десничарских група- пораст нетрпељивости према муслиманском становништву и мигрантима.
Већа контрола друштвених мрежа.