ТРОВАЊЕ ПЕЧУРКАМА

НАЈОТРОВНИЈА ПЕЧУРКА У СРБИЈИ

Сезона брања печурака је у јеку. Нажалост као и сваке године имамо примере тровања у нашој земљи. Данас је 15 људи пријавило тегобе у болници у Ваљеву. Од тога двоје деце.

По речима докторке Арсенијевић, пацијенти су мислили да су убрали и појели јестиву печурку Лисичарку. Међутим уместо ње конзумирали су сличну али отровну печурку. Сазнајемо да до грешака долази и код искусних берача, јер они сваке године беру печурке на истом месту, и често их не прегледају довољно. Дешава се да се међу више јестивих појави и неколико близанаца, готово идентичних али отровних.

Наша организација апелује на надлежне органе да се донесе одговарајућа законска регулатива, не због пореза и такси, већ да се јасно дефинише ко може да бере печурке у шумама, да та особа буде адекватно оспособљена. Да само едукована особа може да уступи продавцима на пијаци убране печурке за даљу продају. Такође сматрамо да се мора увести и кривична одговорност уколико продавац прихвати печурке од несертификованог лица, али и да се прецизира кривична одговорност самих берача у случају да су се људи отровали плодовима из њихове бербе.

И ово није плод намере да се врши репресија, да се онемогући брање, да се наметну таксе и порези. Оваквим систематским приступом избећи ћемо трагичне , смртне исходе какве имамо сваке године. Сачуваћемо залихе крви за остале грађане јер да напоменемо потребно је лицу које је отровано заменити целокупну затровану крв.

Наш савет је да печурке не берете сами, не купујете их из гепека или поред пута већ само код проверених продаваца.