ТРИБИНА У ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД

Данас смо захваљујући Општини Стари Град која нам је бесплатно уступила салу за трибину, одржали још једно у низу дружење са грађанима на тему злоупотребе наркотика.

Ову четврту по реду трибину реализовали смо са пријатељима и сарадницима из неколико струковних удружења. Након уводног излагања председника ИПО Илије Животића који је говорио о трендовима злоупотребе психоактивних супстанци у Србији са посебним освртом на Београд као град са највећим бројем школа, клубова и туриста прешло се на кратку дискусију око иницијативе за легализацијом уља од канабиса али и марихуане где се говорило о позитивним али и негативним последицама које се могу десити гледајући на неке земље које су спровеле такве мере. Говорило се о разлици између марихуане која се може легално купити у појединим земљама и оне која се продаје у истим тим земљама на црном тржишту као и адекватним санкцијама које морају пратити продају свих врста дрога у Србији.

Након тога реч је добио представник Међународног Центра За Безбедност ИСЦ у уквиру којег послује и компанија за обезбеђење Кугуар Секјурити , господин Станко Супанич који је пренео искуства која они као компанија која се бави обезбеђењем школа имају са злоупотребом наркотика код тинејџера.

Такође Станко Супанич је део свог излагања посветио проблему не пријављивања кривичних дела која се везују за ову тему, о ћутању породице и пријатеља што на крају све доводи до тешких последица.

Излагач на трибини била је и госпођа Хајрија Рамадани која је председник удружења жртава насиља Хајр. Госпођа Рамадани је говорила о поступању у раду са жртвама насиља у породицама где постоји случај наркоманије као и о потреби да се осим директне жртве употребе дрога говори и о жртвама у смислу особа којима је уживалац дрога нанео зло не би ли дошао до новца за дрогу, о растуреним породицама као последицама злоупотребе дрога.

Излагачи су се сложили да је потребно много више радити на превенцији, да у томе струковна удружења требају већу подршку друштва и државе те да би се омогућавањем веће улоге , сама полиција растеретила и могла да се успешније бави хватањем дилера. Такође апеловано је на све грађане да више сарађују са струковним удружењима али и полицијом од које се много очекује али јој се од грађана не доставља довољно података на основу којих би они могли да спроводе акције и тужилаштвом, да пријављују проблеме везане за наркоманију и насиље у породици у самом почетку, да не окрећу главу од проблема јер са сваким даном он само постаје тежи.

Захваљујемо се свим грађанима који су присуствовали а посебно младим истраживачима из Крагујевца који се баве молекулрном биологијом и проучавањем проблема наркоманије са становишта филозофије који су изнели тенденције у лечењу присутне у Америци, покушавајући да нам објасне како они виде везу између болести зависности и социјалног положаја као и друштвеног стандарда што је за присутне било веома занимљиво јер се са таквим погледима нису сусретали до сада.