ТЕРОРИСТИ ПОВРАТНИЦИ У БЛИЗИНИ СРБИЈЕ

Ових дана Северну Македонију потреса случај у коме су актери повратници са ратишта на Блиском Истоку а који су учествовали у терористичким организацијама.

У Македонији је 16. Фебруара завршена антитерористичка акција у којој је ухапшено 20 наоружаних људи за које власти ове државе наводе да су ћелија тзв. Исламска Држава. Такође по доступним информацијама тврди се да је већина била део неке исламистичке терористичке организације у Сирији и да су се пре извесног времена вратили у земљу. До ове акције је дошло како сазнајемо након неколико упозорења из Америчке Амбасаде у Скопљу. Што нам говори ко су требало да буду мете ове терористичке ћелије. Не треба заборавити да су на територији Македоније протеклих 20 година биле присутне многе терористичке групе које су учествовале у нападима на грађане и представнике снага безбедности на територији Косова и Метохије, Бујановца, Медвеђе и Прешева до 2001 године да би исти пробали да дигну устанак и у самој Македонији током Јануара 2001 године. Ти сукоби су трајали до Новембра исте године. Окончани су Охридским споразумом. Сукоби са терористима су били и током 2015 године када су терористи заузели једну пограничну караулу и покушали да заузму град Куманово, након чега је у овој земљи дошло до великог скандала када се испоставило да су поједини званичници били упознати са оним шта се спрема па да су неки од њих чак и били на телефонској вези са појединим терористима.

Јучерашња акција безбедоносних служби Македоније показује сву слабост правног система ове државе захваљујући коме терористи повратници раде шта хоће, несметано се крећу, нису под надзором, образују ћелије, сакупљају наоружање и планирају акције. Очигледно је да нико од њих није био под икаквим надзором јер је ћелија неутралисана у последњи час.

Овим случајем се треба озбиљно бавити јер као што сам рекао на почетку, терористичке групе из Македоније су више пута прелазиле границе, сарађивали су са екстремистима са Косова и Метохије, Бујановца, Медвеђе и Прешева. Ово је сигнал за наше надлежне органе да се појача надзор пограничног појаса, као и наших држављана за које се сумња да су повезани са терористичким организацијама Блиског Истока било својим личним ангажовањем или посредовањем у трансферу новца и људи али и да се адекватно реагује у случају повратника који се морају ставити под даноноћну контролу, којима се морају изрећи адекватне затворске казне уколико се докаже њихово ангажовање у ИСИС, Ал Нусра, Ал Шабаб и сличним групама. Такође ове особе морају и у затворима бити под строгим режимом, без могућности да буду у колективним собама где би били у прилици да радикализују остале затворенике.

Илија Животић