ОДРЖАНА ОБУКА ПРЕЖИВЉАВАЊЕ У ПРИРОДИ

ДЕО ЧЛАНСТВА КОЈЕ ЈЕ ПРИСУСТВОВАЛО ОБУЦИ

26 Маја смо искористили изузетно леп дан и боравили на Ади Циганлији. Међународно признати стручњак Александар Јерковић нам се придружио и одржао предавање како преживети у природи.

Чули смо низ изузетно пре свега практичних и лако примењивих савета и искустава које овај инструктор који се већ 20 година бави природом има иза себе.

фолија за одржавање температуре , цена је око 500 динара

Најважније је очувати телесну температуру без обзира у каквој сте форми. Нај опаснији је хладан ветар. Често се треба само склонити док не прође олуја неколико сати па онда наставити пут даље.

фабричко паковање фолије у поређењу са мобилмим телефоном

Фолија се може искористити и за прикупљање кондензоване воде захваљујући којој се може преживети више дана.

контра пинцета 500 динара у свакој радњи за кућне љубимце идеална за отклањање крпеља

Научили смо да треба избегавати влажна места у хладовини јер ту нарочито с пролећа владају крпељи који после 24 сата крећу да луче отрове. Сваки 3 крпељ је заразан па га стога након уклањања треба однети на анализу.

Миодраг Тодоров

Наш члан Миодраг Тодоров који је ранијих година био ватрогасац и спасилац активно је учествовао у обуци својим саветима и изосећи своја искуства из ове области. Како је велики део своје обуке у војсци прошао на једном Јадранском острву управо у сналажењу на непознатом терену његова сећања била су нам од великог значаја.

Веома је значајно напоменути да многи људи када залутају у шуми превише енергије потроше покушавајући да улове неку животињу голим рукама да би се прехранили. Последице могу бити изнемоглост да се настави даље према цивилизацији или још трагичније. Са друге стране биљке су ту свуда око нас. Оне могу бити извор и хране и воде и енергије. Зато смо велику пажњу посветили биљкама које се налазе свуда око нас.

Бршљен изузетно отровна биљка у свежем стању
Начин на који се једе свежа коприва
Шумско Пиле печурка која расте уз воду на врбама и слично
ВУЧИЈА ЈАБУКА , ЖУТИ ЦВЕТ, ЛИСТ У ОБЛИКУ СРЦА. ИЗУЗЕТНО ШТЕТНА БИЉКА ПОГОТОВО ЗА РАД БУБРЕГА
МАСЛАЧАК ИЗУЗЕТНО ХРАЊИВА БИЉКА КОЈА ЈЕ ОТПОРНА НА ПЕСТИЦИДЕ ИМА ЈЕ СВУДА У ПРИРОДИ
У СЛУЧАЈУ ПОВРЕДЕ ТРЕБА НАЋИ ЛИСТ БОКВИЦЕ, МАЛО ГА САЖВАКАТИ ИЛИ ТРЉАТИ ДОК НЕ КРЕНЕ ДА ПУШТА СВОЈУ ТЕЧНОСТ И ОНДА ГА СТАВИТИ НА ПОСЕКОТИНУ. ЦУРЕЊЕ КРВИ МОМЕНТАЛНО СТАЈЕ

Било је ту још много биљака и практичних савета. Један од најкориснијих је био како направити склониште лети и зими али и како запалити ватру. Научили смо како скупити воду из кондензације. Сазнали смо који корен биљака садржи довољно воде да се може пребродити криза.

Направили смо и један списак ствари које треба носити са собом у природу укупне тежине 1 килограм а који нам може помоћи да преживимо до доласка помоћи.