ПРЕДСЕДНИК ИПО ГОСТ ТВ ХЕПИ

Поводом обуставе примене препознавања лица од стране паметног видео надзора гост телевизије Хепи био је председник  ИПО доцент доктор Илија Животић.

Животић је изразио жаљење због овакве одлуке уз наду да је она привремена док се закон у Србији не буде прилагодио потребама служби безбедности уз узимање у обзир сво поштовање људских права.

Говорећи о проблемима са којима се сусретао када је пре више од 18 месеци дао подршку овом пројекту, Животић је навео да су главни противници били припадници одређених НВО које се наводно боре за људска права али да своју борбу која је у неким сегментима заиста по њему оправдана ипак користе за неке друге ствари. Како другачије разумети толико залагање за права осуђених педофила и манијака а не спомињати права деце која су била и која могу бити нападнута.

Главна предност овог видео надзора према Животићу била би у контроли подручја око школа, вртића и паркова где се крећу потенцијалне мете педофила. Уколико би се у базу података унела њихова лица, систем би их примећивао и одмах узбуњивао полицију чиме би се спречили нови напади јер већина педофила и манијака су повратници. Чак је било пуно случајева да су ове особе иста кривична дела односно нападе вршила на слободним викендима за време казне или непосредно након отпуштања из казнено поправних установа. Међутим, закон је такав да када неко одслужи казну за било које дело па чак и за напад на дете има иста права као и човек који никада није мрава згазио. Једноставно, закон каже да је он одслужио казну односно дуг друштву. И то је квака за коју се НВО хватају и врше притисак. 

Нама остаје нада да ће судови у будућности сваком осуђеном педофилу изрицати меру забране приласка вртићима и школама доживотно.

Друга предност оваквог паметног видео надзора била би у борби против нарко дилера који продају дрогу деци у близини школа. Увођењем безбедносног периметра о чему смо већ писали у кругу од 500м око школа и вртића који би био покривен камерама скупљали би се докази што би уз увођење судске праксе или новог члана закона да се у том случају изричу максималне казне доста допринело и безбедности деце и омладине и у великој мери олакшао посао полицији.