Предавање о тероризму и обезбеђењу у ризичним подручјима

Данашњи предавачи Зоран Вачлавек и Синиша Пепић

Данас смо заједно са нашим партнерима из Центра за безбедност, истраге и одбану ДБА организовали заиста 2 интересантна предавања у сали Општине Нови Београд која нам је бесплатно уступила салу и којима изражавамо захвалност.
Окупљенима се прво обратио Др. Синиша Пепић са темом Финансирање међународног тероризма. Синиша је приказао неколико највише коришћених начина финансирања терористичких организација. Посебну пажњу посветио је начину функционисања мрежа за регрутацију и финансирање одлазака добровољаца из БиХ и Косова на ратишта у Сирији и Ираку.
Такође имали смо прилику да видимо како се може искористити илегални систем Хавала за слање новца ћелијама спавача са блиског Истока у Европу.

Синиша Пепић
Синиша Пепић током предавања

Након краће паузе, место предавача преузео је Зоран Вачлавек који је и члан Центра за безбедност истраге и одбрану ДБА . Зоран је лиценцирани припадник обезбеђења у високо ризичним подручјима, бивши професионални припадник Војске Србије са завршеном Међународном академијом за безбедност у Словачкој. Зоран је на један интересантан и директан начин представио један радни дан у Ираку на обезбеђењу инжењера који се баве изградњом нафтовода. Чули смо све поступке који претходе јутарњем изласку из базе, припремама , начину коришћења система везе, кретања кроз насеља и локалне путеве, до начину извлачења из зоне конфликта.

Зоран Вачлавек
Зоран Вачлавек

Захваљујемо се присутним члановима, данашњим предавачима, центру ДБА као и општини Нови Београд. Од следећег месеца очекују нас предавања везана за сајбер безбедност.