ПОСЕТА КОМАНДИ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ У НИШУ

Захваљујући Комаданту Копнене Војске Генералу Милосаву Симовићу, део чланства наше организације имао је прилику да дан уочи годишњице бомбардовања зграде у којој се налази команда за време нато агресије 1999 посети можемо слободно рећи Музеј Команде Копнене Војске. Музеј јер то је заиста права реч за ово здање на неколико нивоа.

САТ КОЈИ ЈЕ СТАО У 05 И 22 ПЕТОГ АПРИЛА 1999 КАДА ЈЕ ЗГРАДА ПОГОЂЕНА

Као што смо рекли неколико нивоа зграде у Команди преуређено је у једну врсту музеја. Ту се налазе подаци везани за Војску у Нишу од самог настанка, мапе свих важнијих битака које је она водила кроз историју. Неколико хиљада фотографија свих људи који су икада радили у Команди у Нишу, официра свих јединица под њеном командом. Историјски су поређане заставе свих јединица, ознаке чинова ,све до сада коришћене униформе.

ПЛАКЕТА КАО МАЛИ ЗНАК ВЕЛИКЕ ЗАХВАЛНОСТИ

Једна посебна просторија садржи примерке наоружања које се кроз историју користило почевши од мачева до најсавременијих примерака оружја које је и данас у употреби.Приказана је и улога наших војника у мировним мисијама у оквиру Уједињених Нација такође.

председник ИПО Илија Животић упознаје Генерала Симовића са циљевима наше организације

Посебан део овог здања представља комплекс од неколико повезаних просторија које чине Спомен Собу. Ту се налазе многобројни подаци, почевши од свих настрадалих Нишлија у другом светском рату, преко свих оних који су настрадали за време нато агресије на нашу земљу до фотографија војника и полицајаца страдалих на Косову и Метохији. Ту се налазе имена и свих држављана Србије несталих и убијених на територији КиМ од доласка КФОР до данас, више од 800 особа.

Посебан део је просторија где се обављају црквени обреди и врши молитва. Генерал Симовић нам је пружио несвакидашње предавање о ратним дешавањима које је пратило заиста емотивно излагање које нас је све гануло. Овај текст не може бити нити довољно дугачак нити може пренети емоције у довољној мери. Наша препорука је да заиста свако ко је у прилици да организује групу за посету то и учини и да у овом здању проведе неколико сати колико је потребно да се све обиђе. Верујте доживећете незаборавно путовање кроз време обележено војничким страдањима и успесима које се памти цео живот.