Округли сто о грађанским патролама

На позив организатора Цeнтар за безбедност, истраге и одбрану ДБА који је и иницијатор предлога увођења грађанских патрола округлом столу присуствовали су и активно учествовали Председник ИПО Илија Животић који је и официр у Међународној федерацији која окупља грађане који учествују у грађанским патролама широм света ( International Auxiliary Police Federation ) и наш члан и запослени у Центру за социјални рад Општине Алибунар Синиша Ђурковић.

Илија Животић је представио начин рада грађанских патрола у САД које од 1951 постоје у Њујорку. Ова врста грађанске полиције тренутно броји 4500 припадника и има на располагању 120 возила, више десетина скутера и бицикала и 2 патролна чамца. Више о њима можете наћи на сајту http://nypdnews.com/tag/auxiliary/

ЖИВОТИЋ ОБЈАШЊАВА РАЗЛИКУ У ВОЗИЛИМА ИЗМЕЂУ ПОЛИЦИЈЕ И ГРАЂАНСКИХ ПАТРОЛА

По његовом мишљењу нама најпре, уколико се наравно испостави као друштвено потребно увођење овакве врсте грађански одговорног деловања, одговара Мађарски модел. Наиме у Мађарској је недавно обележено 25 година постојања грађанских патрола. Оне постоје у више градова, броје око 1300 волонтера и дају велики допринос безбедности околине школа, паркова, дечијих игралишта, јавних окупљања и слично. Наравно као и у САД њихова главна улога је у превенцији уличног криминала као што су крађе возила, џепарење, крађе из возила у близини туристичких дестинација и тржних центара. Исто тако оспособљени су за брзу реакцију у случају ванредних ситуација. За разлику од Auxillary Police NYPD које је део полиције, Мађарски Polgaroseg функционише независно као НВО односно удружење грађана. Припадници имају скроз другачија обележја, такође не носе оружје такође, не хапсе изузев у изузетним случајевима, и немају полицијске значке већ само ИД картице. Као и у Америци, и они су волонтери, дакле један одређени број сати недељно раде друштвено користан рад без надокнаде. Имају возила, бицикле и скутере.

Више о овој врсти грађанских патрола можете наћи на сајту http://www.bpsz.hu/

На крају, као добар почетак према речима председника ИПО Илије Животића могло би бити увођење школских патрола које чине родитељи деце која похађају одређене школе. За то постоји законска регулатива у виду члана 2 Закона о безбедности саобраћаја на основу кога је 2016 Министар Унутрашњих Послова донео и правилник о школским патролама. Овај начин организовања нажалост препознао је само начелник ПС Врбас потпуковник Владо Глођовић који је заједно са представницима локалне самоуправе и школа на територији општине Врбас 2018 формирао прве и за сада једине школске патроле у Србији. Резултат је драстично смањење вршњачког насиља и тотално одсуство саобраћајних незгода у близини школа. Више о томе на линку http://www.mup.gov.rs/wps/portal/!ut/p/z0/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfIjypNzrfIzU6xM0ywMUyyMjHXNTE0NdU1Skw10kwxNDIFcS6M0oESiaVqafkG2oyIAH2ulRA!!/

Наш члан Синиша Ђурковић запослен у Центру за социјални рад Општине Алибунар говорио је из прве руке о вршњачком насиљу које се дешава на великом одмору као и путу од куће до школе и назад. Такође по његовом мишљењу грађанске патроле би значиле много малим местима у којима нема полицијских станица, или су оне изузетно малог капацитета и не могу да покрију патролном делатношћу школе, околину, паркове, спортске терене, околине компјутерских и Сони играоница и остала места где долази до насиља међу младима и њиховог додира са криминалом.

СИНИША ЂУРКОВИЋ ТОКОМ ИЗЛАГАЊА

Поред Центра ДБА, и ИПО округлом столу присуствовали су представници више од 20 организација цивилног сектора безбедности ( свака од ових организација има по више стотина чланова што им заиста даје за право да буду и за и против овог пројекта, да утичу на његов финални опус, да критикују, предлажу и слично) чланови појединих медија, школских савета родитеља и полицијских синдиката СПИПС и СУКП, Међународне Спасилачке Организације, Удружење Жртава Насиља Хајрија Рамадани и други.

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЦИВИЛНОГ СЕКТОРА БЕЗБЕДНОСТИ