НОВИ МИГРАНТСКИ ТАЛАС ?

ВОДИТЕЉКА КАТАРИНА КОРША И ПРЕДСЕДНИК ИПО ИЛИЈА ЖИВОТИЋ

Након најаве министра унутрашњих послова Немачке о могућем новом мигрантском таласу али и изјавама појединих самозваних стручњака за безбедност који својим бомбастичним изјавама за медије само желе да привуку медијску пажњу зарад сопствених интереса, продукцуја ТВ Хепи позвала је у свој студио нашег председника организације Илију Животића.

У двадесето минутном разговору Животић коме су миграције и тероризам иначе специјалност и везано за шта је објавио више научних радова у међународним стручним часописима, детаљно је користећи се јавно доступним али и информацијама УН са чијом канцеларијом за борбу против трговине људима имамо сарадњу, подацима Еуропола и партнерских организација објаснио грађанима тренутну ситуацију поводом наводног мигрантског таласа.

Наиме по његовим речима, тачно је да је број улазака миграната у последњих месец дана повећан понајвише због добрих метеоролошких услова у односу на прошлу годину. Ипак, тај број је далеко мањи од оног који појединци представљају лицитирајучи чак са бројем од 200.000. У Србији се тренутно налази 4300 миграната. Капацитети за смештај су 6000 лежајева. Ситуација је таква да иако можемо претпоставити да ће до првог јануара бити пријављено око 30.000 улазака, највећи број се задржава само 24-72 сата у нашој земљи.

Слична је ситуација и са бројем тражиоца азила. Неозбиљни, самопрокламовани стручњаци за безбедност, који никада нису уопште ни студирали ову науку износе податке о хиљадама и хиљадама додељених азила, злоупотребљавајући број оних који се на граничним прелазима, колективним центрима а понајвише станицама полиције изјасне о намери тражења азила. Та бројка је више од 200 пута већа од оне која говори о додељеним азилима. 99 процената тих особа које се изјасне о намери тражења азила, никада га и не затраже већ убрзо напусте Србију. Тако је на пример 2018 године 7651 лице изјавило намеру тражења азила а одобрено је 24 захтева .

Говорећи о могућим терористичким нападима у Србији, Животић је похвалио веома хумано поступање управо према мигрантима, што нас доводи у ситуацију да не можемо бити мета неког осветничког напада. Инче Србија се због тога налази на зачељу листе земаља где се очекују напади. Томе треба придодати и велику будност наших служби безбедности и њихову сарадњу са колегама у окружењу али и највећим службама безбедности у свету када се ради о борби против тероризма за шта смо и више пута похваљивани.

Када се говори о могућем прихватању већег броја миграната за стално у Србији, председник ИПО је напоменуо да је он лично против тога али да би као стручњак из те области уколико се донесе таква политичка одлука, предложио низ мера које би требало да делују против могуће гетоизације миграната или пак радикализације истих у том случају.

https://www.youtube.com/watch?v=lJ6xQf9qFAg