МАРИЈА ШУТУЛОВИЋ ЗА ТВ ПИНК О НЕСТАНЦИМА ТИНЕЈЏЕРА

У последње време често смо сведоци све чешћих нестанака тинејџера. Неки од њих буду брзо пронађени и враћени кући, док смо имали и трагичне исходе који су се врло често завршавали самоубиством.

Шта је то што тинејџера натера да побегне од куће? Који су разлози за такво понашање? О томе је јуче за Национални дневник РТВ Пинк говорила Марија Шутуловић, клинички психолог и саветник председника ИПО за превенцију породичног и вршњачког насиља.

Повод за овај интервју био је нестанак 16-годишње тинејџерке  у Бору 10. јануара, која је, како је отац рекао медијима, у раним јутарњим часовима побегла од куће. Сутрадан је пронађена уз помоћ полиције, код другарице, око 100 км од Бора. Отац је приликом пријаве  нестанка изјавио на шта сумња и такође рекао да он јесте строг отац али да то не треба бити повод, као и да није било никаквих свађа међу њима.

Као могуће разлоге бежања од куће тинејџера, Марија Шутуловић је навела пре свега могућност лоших породичних односа. Такође, лоша комуникација између деце и родитеља и међусобно неразумевање могу бити разлози да се тинејџери одлуче на овакве кораке. Ту су и љубавни проблеми, проблеми у школи, проблеми са вршњацима, евентуално коришћење психоактивних супстанци или неко извршено кривично дело.

 

Критике родитеља и забране деца често посматрају као ускраћивање њихових права, и реагују бунтовно на такве потезе родитеља, не схватајући да је то само мали део онога што родитељи могу да учине за своју децу како би их заштитили, каже Марија Шутуловић.

Као савет родитељима, Марија истиче пре свега однос разумевања и поверења између деце и родитеља, и да је неопходно да родитељи посвете више времена деци, као и да обрате пажњу на промене у њиховом понашању које могу бити знак да се нешто дешава са њиховом децом.

Снимак можете видети на линку испод на YouTube каналу.

https://youtu.be/qFv8xfujxMw

 

 

ИПО тим