УПОЗОРЕЊЕ ! ЛАЖНИ ПСИХОЛОЗИ ВРЕБАЈУ !

Иако је питање људске психе веома комплексно и захтева усавршавање већ стеченог стручног знања, у Србији је постало веома лако бити самопрозвани психолог, а још лакше life coach. Како? Буквално – ,,дипломе’’ се ,,стичу’’ једнако као куповина на пијаци.

За само 350 евра и уз шестомесечни напор да се викендима одслуша по неколико сати предавања, можемо добити сертификат да смо психолози. Сада и овде. А можемо само да нагађамо о врстама и дубини здравствене штете коју ти лажни психолози узрокују. Лажни психолози купе харач од лаковерних људи који су запетљани у неком проблему. Ипак, то је најбенигнији вид штете, много су горе психичке последице које се, код ионако већ нагомиланих, стварају. Стога је против овог феномена крајем прошле године глас подигло Друштво психолога Србије, али за сада узалуд.

Ко све и од када школује фалш психологе, колико их већ имамо, чиме се они заправо баве, ко су им клијенти? Самозвани психолози имају прођу јер преко појединих телевизија, новина и интернета ударају тамо где је човек најосетљивији, дајући брзе одговоре и гарантујући хитан спас од буквално сваког проблема, за разлику од школованих психолога, који заједно с клијентом трагају за решењима до којих се не долази преко ноћи, већ дуготрајним радом од неколико месеци до неколико година.

У неким медијима, посебно на телевизијама се појединци представљају као психолози и говоре и о наводним својим парапсихолошким моћима да доведу до оздрављења. Они лажним представљањем извлаче, осим материјалне, и статусну корист јер обављају признати посао без академског знања и образовања својственог психолозима. 

Видови лажног представљања су бројни: енергетски психолози; биоенергетски психолози; астропсихолози; нумеролошки психолози; графопсихолози (преко рукописа утврђују психолошки статус, али нису прави графолози); лажни психолози који користе научно неутемељен материјал (нпр. зен приче или зен картице) за тумачење и давање мишљења о нечијем психолошком стању, и последњи случај који је узбуркао јавност, профил на инстаграму ,,Психологија нутриционизма’’… Особа која стоји иза овог профила представљала се као психолог, специјализован за проблеме који су у вези са преједањем. Иако поједине особе које имају поремећаје у исхрани заиста и могу имати одређених психичких проблема, испоставило се да особа иза овог профила нема одговарајуће акредитације за овај посао. Након неколико исповести бивших клијената, овај профил на инстаграму је угашен. Према тврдњама људи који су користили или тражили њене услуге, дотична никада није завршила ни основне студије психологије, а камоли некакву кредибилну специјализацију. У психологији не постоји научна област “психологија нутриционизма”. Овај назив има само маркетиншку али не и научну вредност. Било је случајева када балерина или неки глумац почне да се представља као психолог јер је похађао неки курс. Уз дужно поштовање према тим занимањима, али не могу се након курса од три месеца назвати психологом.

Лажни психолози самоуверено дају „стручна“ мишљења непоткована струком. Веома су привлачни, убедљиви, лако им је поверовати. Друштвена штета је знатна јер људи, у незнању, шарлатане стављају у исти ранг са школованим психолозима. Погодно тле за процват ове лажне пандемије налази се у разумљивој тежњи човека за лаким и брзим излечењем или изласком из проблема који га је снашао

Лажни психолози емотивно везују људе за себе и дуго их држе у стању зависности, а за то време онај ко је зависан не излази из свог проблема, дакле, користе се чистом манипулацијом људским осећањима и људском психом. Може се догодити да човек заврши у већем проблему од онога због којег је затражио помоћ. Услед аутосугестије или сугестије, неки људи извесно време верују да су им лажни психолози помогли, али се касније ипак испостави да није тако. Не обраћају се сви у том случају школованим психолозима. Али они који код нас, школованих психолога тада дођу, пролазе кроз дужу процедуру изласка из проблема него што би морали иначе. Ако неко у кратком року изгуби неколико драгих људи, више од лажног психолога помоћи ће му добар пријатељ, јер он има љубав, пријатељски став и може бити подршка. 

Иначе, по важећем Закону о обављању психолошке делатности, психолошким радом у Србији могу се бавити искључиво људи који су завршили четворогодишње или петогодишње студије психологије. Лажни психолози су сви који не испуњавају тај законски услов, а обављају послове у домену психологије, а злоупотреба подлеже санкцијама за свако бављење психологијом у смислу професије без академског звања психолога или узимање надокнаде за „психолошке“ услуге.

У нашем друштву је све израженија потреба за психолошком подршком. Имамо све мање пријатеља, блиских рођака или су они далеко, па људима недостаје оно колоквијално раме за плакање или савет. Зато се то тражи на тржишту, али је понуда благо речено неадекватна. Овакве потребе становништва препознали су неки људи који се представљају као психолози, а медији им неопрезно такве титуле и дају, што ствара забуну која може узроковати озбиљне штетне последице за корисника услуга. Грешке могу да буду озбиљне. 

Ако неко без одговарајућег знања ради тест интелигенције за процену да ли је неко дете ментално недовољно развијено, грешка у том поступку може трајно обележити дете и унесрећити породицу. На пример, умокравање код деце се уобичајено третира као развојни поремећај. Али оно понекад може бити симптом неког другог озбиљног поремећаја као што је нпр. епилепсија. У свом формалном образовању, психолози су обучени да о томе воде рачуна за разлику од надристручњака или лажних психолога. Дешава се и да дете буде проглашено аутистичним јер до неког времена још није било проговорило, али се испостави да је та дијагноза погрешна зато што нису у обзир биле узете околности које указују на неке друге ствари, а не на аутизам.

Асоцијација за енергетску психологију из Београда на веб-страници управо уписује полазнике на четири „образовна модула“ (модул траје десет месеци, предавања су једном месечно – викендом по четири сата). Такође,наводе да се баве „утицањем на различита ментална стања (поремећај концентрације, опсесивне мисли итд.), емотивна стања (туга, жалост, посттрауматски стресни поремећај-ПТСП, анксиозност итд.), као и физичка стања (висок крвни притисак, запаљења, чир на желуцу итд.)“. Једна „енергетска консултација“ (а то је „сет вежби, терапија и посебна комбинација цветних, животињских и минералних есенција“) кошта 80 евра. Ако желите „астропсихолошку помоћ“, за 80 евра вам је на услузи дипл. еколог са астропсихолошким знањем, али то кошта 100 евра ако хоћете лично „творца система исцељивања енергетска астрологија“.

Ово о чему данас говоримо представља тржиште које је нерегулисано, с конзументима којих је све више. Реч је о принципу понуде и тражње у смислу социјалне патологије и друштвене дезинтеграције.

 

Како сачувати професију психолога, не само од лажних психолога већ и од других потенцијално штетних облика задирања у ову више него деликатну област?

 

ДПС (Друштво Психолога Србије) припрема нови нацрт закона о бављењу психолошком делатношћу, којим ће бити забрањена употреба назива „психолог“ и свих изведеница тог термина јер су они ексклузивитет психологије као струке. Предложиће оснивање Коморе психолога Србије, која ће имати законска овлашћења да ту врсту злоупотребе контролише и кажњава. Реч је о решењу аналогном оном у адвокатури. Друштво психолога Србије није на буџету и нема новца да стане у заштиту грађана и професије и правду оствари у скупом парничењу пред судом.

Док се сложе друштвене коцкице за доношење новог закона, самозвани психолози лове по људском бићу, жељни лаке зараде. Сеанса код психолога који има приватну праксу кошта 10-20 евра, како где, лажни психолози без 50 евра неће да погледају човека. Не зна се колико се новца обрће на овом тржишту бола и несреће, нити какве отиске они остављају у понорима људских судбина. 

 

ТЕСТОВИ НА НИВОУ ЗАБАВЕ

 

Тестови које користе лажни психолози ради прикупљања података и давања слике озбиљног, научног приступа по форми само подсећају на прави тестовни материјал школованих психолога. Њихови „тестови“ су недоследни у питањима и често се односе на веома различите аспекте људског живота: здравствено стање, емоционални статус, доживљај света око себе, различите вредности. Тврдње које се користе у овим „тестовима“ нису уједначене ни по квалитету, дужини реченице, областима људског на који се односе. Њихови „тестови“ свакако нису стандардизовани, већ су део паушалне процене онога који процењује. Не могу бити ни валидни јер се не зна тачно шта процењују. Немају већу вредност од разних тестова који се појављују у новинама и чији циљ је забава и разонода. Овде је проблем то што људи износе своје интимне садржаје и не зна се шта све овим може да се изазове или покрене у човеку.

Психолошко тестирање и процену може обавити сваки дипломирани психолог, али су КЛИНИЧКИ ПСИХОЛОЗИ СТРУЧНО НАЈОСПОСОБЉЕНИЈИ. КЛИНИЧКИ ПСИХОЛОЗИ се искључиво баве спровођењем психолошких третмана што укључује интервју са клијентима, психолошко тестирање, психолошко саветовање и примену различитих психолошких техника. Њихова главна компетенција је психодијагностика и психолошко саветовање. Они су за то оспособљени обуком у дијагнози и психолошком третирању менталних, бихејвиоралних и емоционалних болести.

 

Да закључимо, кад дођу последице таквог саветовања, клијенти/пацијенти се обично врате психолозима или психијатрима. Људи који се баве таквим стварима – лажни психолози, су или веома добри манипулатори или су и они психички болесни па верују да могу да помогну.

 

 

Марија Шутуловић

Дипломирани психолог (клинички смер) 

Саветник председника ИПО за превенцију породичног и вршњачког насиља