ИПО НА ЕВРОПСКОМ ПОЛИЦИЈСКОМ КОНГРЕСУ У БЕРЛИНУ

На позив организатора наши представници имали су прилике да ове године буду учесници традиционалног окупљања највишиг полицијских стручњака Европске Уније у Немачкој https://www.european-police.eu/

25. по реду Европски Полицијски Конгрес окупио је министре, државне секретаре и директоре полиција ЕУ као и полицијске представнике свих амбасада у Берлину. Осим њих своја излагања су имали и главни тужилац ЕУ, комесар за унутрашње послове и безбедност ЕУ као и бројни стручњаци иѕ различитих области безбедности који се баве обукама полицијских службеника у Европској Унији.

Главни фокус конгреса биле су измењене безбедносне околносту услед рата у Украјини са посебним освртом на борбу против организованог криминала, екстремистичких и терористичких организација, трговину људима и сајбер безбедност.

За време конгреса, одржано је и неколико занимљивих панела где су присутни могли да се упознају са практичним решењима које ће се у будућности примењивати у раду полиција ЕУ а све како би се њихов рад унапредио.

Наши представници су активно учестовали на више панела а посебну пажњу посветили су панелима Полиција будућности као и Прикупљање обавештајних информација из отворених извора . Направљени су контакти са неколико водећих Европских експерата тако да нас од јесени очекују нове врсте едукација ѕа наше чланове.