ПРЕДАВАЊЕ ИНФОРМАТИЧКА БЕЗБЕДНОСТ 2

Наш члан експерт за информатичку безбедност Милош Андрић, одржао је друго по реду предавање за наше чланове. 

На семинару IPO-CS-02, детаљно смо истражили сценарио који је обухватио Београдску ИТ компанију “Београд Солутионс”. Кроз овај случајни измишљени сценарио, имали смо прилику да се ближе упознамо са стварношћу организованог хакерског напада.

 
Фокус је био на хакерској групи по имену “циберВортекс”, која је темељно извела процес осматрања и извођења напада у две јасно дефинисане фазе. Прва фаза, која обухвата активно и пасивно извиђање, представљала је проницљив приступ прикупљању информација о циљаној компанији. Ова фаза се састоји од пажљивог анализирања ранјивости система, идентификације клучних метаподатака и сазнања о циљевима компаније.
 
Друга фаза је била фаза извођења напада, где се хакерска група “циберВортекс” користила прикупљеним информацијама како би успешно извела нападе на Београд Солутионс. Ова фаза је подразумевала употребу софистицираних алата за експлоатацију, манипулацију ранјивостима и покушај неовлашћеног приступа системима компаније.
 
Током истраживања овог случаја, добили смо дубок увид у комплексност хакерских напада и њихову добро организовану припрему. Ова симулација је јасно нагласила важност превентивних мера, константног надзора и едукације у области сајбер безбедности како би се очувала интегритет организација и њихових система од свеприсутних сајбер претњи.