ЕМИСИЈА НА ТВ ПИНК

Председник ИПО био је гост Телевизије Пинк 24.12.2019 од 18 часова заједно са председником Центра ДБА Стеваном Ђокићем. Повод за ово гостовање био је нестанак девојчице Монике Каримановић старе само 12 година 20. децембра из Сувог Дола код Ниша.

Поред анализе тренутно доступних сазнања председник Животић је предложио неколико мера и радњи које би могле убрзати истрагу.

Гости су посебан акценат ставили на превенцију оваквих догађаја и објаснили заједнички пројекат ИПО и ДБА курс Шифра Барбара поступање са децом у непредвиђеним ситуацијама и превенцију нестанака деце као и улогу цивилног сектора безбедности у едукацијама и помоћи коју могу наше организације које имају свака по више стотина чланова да пруже када се деси оваква немила ситуација. Систем Амбер Алерт који се спомиње у последње време ми смо предлагали још пре 3 године али нажалост тада нисмо наишли на подршку медија. Из тог разлога ми смо развили посебне Вибер групе преко којих онолико колико је могуће са нашим средствима симулирамо овај начин раног упозоравања. Након објаве у њима више стотина наших чланова дели објаве на друштвеним мрежама, они који се налазе у близини немилог догађаја без обзира да ли је нестанак особе, саобраћајна несрећа, одрон или било која непредвиђена ситуација стављају се надлежнима на располагање.

Овим путем позивамо надлежне да се одржи састанак НВО и струковних удружења сектора безбедности и започне са реализацијом система раног упозоравања.