ГОСТОВАЊЕ НА ТЕМУ СЕКТИ

Председник ИПО Србија др. Илија Животић који је и доцент из области безбедности на https://fim.edu.rs/en/homepage/ био је гост телевизије Курир заједно са теологом Мирољубом Несторовићем поводом индиција да је последње самоубиство у Србији у некаквој вези са сектним деловањем.

Наиме, младић је извршио самоубиство тако што се запалио у шуми претходно се поливши већом количином бензина. Грађане су осим тога узнемириле и гласине да ово није прво такво по њима ритуално самоубиство већ чак треће за кратко време као и за сада не проверене информације да су се на гробу појавиле неке карте али и да је нека особа цео чин сахране снимала.

Животић је упозорио да су млади али и сви други људи који се осећају несигурно, несхваћено и неприхваћено од околине идеалне жртве секти. Секте данас користе исте методе регрутације као и екстремистичке и терористичке организације. Наравно пре свега онлајн регрутовање путем сајтова али и затворених група на дарк вебу.

Све почиње тако што жртва претраживањем интернета посети неке странице које нуде помоћ у решавању животних проблема кроз разговор и дописивање под плаштом непостојећих НВО или удружења која су регистрована регуларно као хуманитарне или верске организације. ( наравно не мисли се на све). 

Када се жртва ,,упеца” њој се у почетку да би се изградио однос поверења заиста помаже да преброди неку финансијску, емотивну или психичку кризу све док та особа не постане уверена како је коначно нашла праве пријатеље и средину која је разуме. Након тога жртва почиње да доноси материјална добра и новац секти, да ради за њу али и да сама регрутује нове следбенике. У случају секти као што је Црна Ружа и сличне константно се упада у све већу таму и зависност од организације да би на крају жртва од таквих секти тражила допуштење за било какав поступак у нормалном свету. Тада жртва постаје зависнија од секте него наркоман од хероина.

Како је ово гостовање изазвало заиста велику пажњу, један од наших следећих вебинара биће посвећен управо сектама, како их препознати и како их победити. Не заборавите, основни циљ сваке секте је разбијање јединке српског друштва а то је наша традиционална породица без обзира да ли су чланови породице верници, да ли су православци, католици или муслимани. Секташима је то небитно.

Више на линку https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3786267/sekte-regrutuju-isto-kao-isis-i-al-kaida-strucnjaci-sumnjaju-na-onlajn-vrbovanje-mladica-koji-se-zapalio-u-banjickoj-sumi