Годишњица талачке кризе у Москви

Данас се навршава 17 година од завршетка талачке кризе у Москви. 23 Октобра 2002 године велика група Чеченских терориста појачана са неколико плаћеника заузела је познато Московско позориште Дубравка. Од 40 терориста предвођених младим али изузетно насилним Мосваром Барајевим кога су све светске службе безбедности месецима раније оквалификовале као будућег проблема број 1 у Чеченији, њих 20 су биле жене са самоубилачким прслуцима. Биле су то све тзв. Црне удовице, жене убијених терориста којима је само освета била на памети.

Велики притисак грађана да се ослободе таоци

Позориште је у тренутку упада терориста било дупке пуно. Чак 916 особа узето је за таоце. Терористи су тражили немогуће, повлачење Руске војске из Чеченије, ослобађање затвореника. Иако су терористи пустили све грађане муслиманске вероисповести, и део деце било је на основу захтева али и количине експлозива јасно да се спрема катастрофа.
Тада 26. Октобра је издато наређење за акцију. Први пут у историји употребљен је гас који је омамио све у позоришту и таоце и терористе. Након пуштања гаса кроз вентилацију припадници специјалне јединице Алфа упали су у позориште и неутралисали све терористе.

Невероватно : у недостатку возила хитне помоћи повређене таоце смештају у аутобусе иако нису у свесном стању


Биланс акције је : сви терористи мртви, 130 мртвих талаца од чега само троје од ватреног оружја. Остали таоци су настрадали од гаса. Како никада нисмо сазнали прецизно о коме гасу се ради, незгодно је тумачити акцију са тог аспекта. Вероватно да је број жртава велики због лошег здравственог стања заробљених грађана као што су стрес, глад, жеђ и исцрпљеност.
Да ли је број цивилних жртава могао бити мањи. Свакако. Заказала је координација између снага закона и хитне помоћи. Снаге безбедности нису обавестиле министарство здравља о коме гасу се ради, тако да екипе хитне помоћи којих није ни било довољно да збрину све повређене већ су многе родбина и пријатељи возили у болнице,нису ни припремили адекватне неутрализаторе.
Међутим порука је послата. Јасна. Без обзира на могуће жртаве Русија неће преговарати нити попустити терористима. Уосталом сетимо се историје и одбране Лењинграда. Милион војника и цивила је страдало, рањено више од 500.000. Али град није пао.