ОДРЖАН ТРЕЋИ ВЕБИНАР О ДРОГАМА

У складу са договором постигнутим са члановима, у суботу 08. Априла одржан је трећи вебинар о дрогама. Овога пута након уводних предавања кренули смо са конкретним стварима. Пре свега говорили смо о законској регулативи која се тиче ове проблематике, као и неких делова ѕакона које је потребно прецизније дефинисати. Скренули смо пажњу на недостатак дефинисаности шта је то мала а шта већа количина дроге. Сматрамо да је потребно дефинисати прецизно ѕа све врсте дрога у грамима или комаду када се ради о таблетама шта је мала а шта велика количина. Само на тај начин могу се поднети квалитетне кривичне пријаве. Само прецизним законом можемо да избегнемо мито и корупцију током кривичног поступка. Такође сматрамо да није праведно да је иста казна предвиђена ѕа 10 таблета екстазија као за 10 таблета бенседина. Осим тога подржавамо иницијативу градоначелника Београда Александра Шапића да се уведу школске безбедносне зоне и тако дилери отерају што даље од малолетника.

Посебну пажњу током предавања посветили смо томе шта може систем да уради када се на тржишту Европе и Србије појаве нове дроге од супстанци које се не налазе на црној листи Министарства здравља.

Такође, део предавања смо посветили и подршци особама које се лече од болести зависности и напорима да се те особе осећају као и свака друга која се лечи од неке друге болести. Као равноправни а не маргинализовани људи. Велики број смртних исхода од дрога је последица страха ѕависника да се јаве или појаве негде у некој установи јер су они углавном иѕложени осуди унапред, једино им преостају телефони малобројних НВО које се труде да им помогну. Наше мишљење је да систем ту мора активније да се укљаучи.

Следећи вебинар биће посвећен утицају хероина на људски организам, на породице и друштво.