ДАН БЕЗБЕДОНОСНО ИНФОРМАТИВНЕ АГЕНЦИЈЕ

На данашњи дан 1899 године Законом о допуни и измени устројства Централне државне управе у оквиру тадашњег Министарства унутрашњих дела формирано је Одељење за поверљиве полицијске послове са задатком да се стара за одржавање унутрашњег државног поретка и опште земаљске безбедности.

Делокруг рада обухватао је обавештајне и контраобавептајне послове, сузбијање антидржавне пропаганде, сузбијање хајдучије, диверзија и корупцију.

Први начелник био је Јован С. Миловановић, бивши председник Трговачког суда и члан Апелационог суда.

Након тога 13. Маја 1944 настала је ОЗНА тј. Одељење за заштиту народа, па затим 1946 Управа Државне Безбедности УДБА. 1966 са сменом Александара Ранковића са свих функција служба се реорганизује и настаје Служба Државне Безбедности СДБ. Већ 1967 свака тадашња Република у оквиру Југославије добија своју СДБ које полако узимају примат над савезном. 2002 године Србија добија закон о Безбедоносно Информативној Агенцији.

Данас БИА представља озбиљну агенцију која је задњих година попуњена младим, образовним и патриотским кадровима. За њихово образовање нарочито је значајна улога Академије за националну безбедност нагласио је данас на свечаности директор БИА Братислав Гашић. Да подсетимо декан ове Академије је један од најбољих светских стручњака за безбедност чувени професор Др.Драган Симеуновић.

Данашњој свечаној академији поводом дана БИА присуствовали су поред Председника Републике Србије и чланова Владе и представници више од 60 страних држава .