ЧЛАНСКЕ И СИНДИКАЛНЕ ЗНАЧКЕ-САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поводом расправе која се последњих дана води око чланских легитимација полицијских синдиката, удружења и организација став наше организације је да што се тиче обележја синдиката тим делом је потребно да се бави МУП у сарадњи са синдикатима и на тај начин да се дође до решења које неће угрозити права и рад синдиката али уједно да решење буде такво да се спрече евентуалне злоупотребе синдикалних значки убудуће. Наравно, слажемо се са предлогом да синдикалне значке не могу бити по изгледу сличне службеним легитимацијама и значкама МУП Србије. Све остало остављамо да се заинтересоване стране договоре у конструктивној атмосфери.

Што се тиче чланских значки удружења грађана, још једном подсећамо јавност, да струковна удружења цивилног сектора безбедности постоје свуда у свету већ дуже од 50 година и да сва имају своје чланске значке, свуда осим у једној тоталитарној држави. Једно од најпознатијих је Интернационална Полицијска Асоцијација ИПА која је да поновимо такође удружење грађана односно невладина организација и има своје чланске значке и такође чланови могу бити и цивили и полицајци. По том принципу функционише и велики број сличних организација настао од 1995 када је у Бриселу настала Европска Полицијска Асоцијација ЕПА која је такође удружење грађана и још неколико десетина сличних организација у Европи и више од 100 у САД.

И што се тиче удружења грађана ми се слажемо да чланске значке не смеју личити на званичну значку МУП Србије. У складу са тиме ИПО је први на овим просторима свој лого дао на проверу Заводу за интелектуалну својину и након 6 месеци провера добили смо потврду да нигде на свету не постоји сличан знак, лого и да  не копирамо никога и да нам је одобрена регистрација истог. Након тога Агенција за Привредне Регистре Републике Србије прихватила је Статут наше организације у коме је у члану 3 јасно описан изглед наше чланске значке. И на основу тога смо приступили изради наших чланских значки.

Оно што је спорно у предлогу измене закона а у коме се први пут спомињу удружења и то без икакве консултације са удружењима  је недореченост предложених измена закона, непрецизност израза у ,, форми полицијске значке ” као и у томе ко одређује шта је то форма полицијске значке у односу на чланску значку организација. Предлажемо јасну формулацију која би ишла после речи форма полицијске значке а која би гласила ,, троделна вертикална кожна футрола са металним знаком у облику штита на коме се налази натпис ћириличним писмом ПОЛИЦИЈА као и грб Републике Србије са натписом Република Србија “ чиме би се забранило иако то већ јесте, законом о полицији, коришћење натписа ПОЛИЦИЈА , Грба Републике Србије и натписа на значки Република Србија. Тиме би се поставиле јасне разлике између значки удружења и МУП Србије.

Такође на нашим чланским картицама јасно пише назив организације, где је регистрована и слично. Наше картице имају и КјуАр код преко кога се лако провери да ли је у питању права или фалсификована чланска значка. Наравно сваки члан пре преузимања чланских докумената се јасно информише шта је наша организација, чиме се бавимо као и са статутом о чему се и сачињава адекватна потврда која је саставни део документације.

Подсећамо јавност, да је наша организација у претходне 3 године одржала велики број трибина, курсева, предавања о вршњачком насиљу, штетности употребе дрога, сајбер безбедности и другим видовима негативних појава како би се грађани обучили да их препознају и правовремено реагују као и да је више од 30 наших и чланова других сличних организација волонтирало у локалним самоуправама за време ванредног стања излажући несебично себе корона вирусу али за добробит целе заједнице.

Такође желимо да саопштимо грађанима да је ИПО једина организација цивилног сектора безбедности са овог дела Европе која је имала своје представнике у УН на петодневној седници посвећеној борби против организованог криминала током Октобра месеца као и да смо једина организација која је партнер Комитету за борбу против дрога при УН као и Међународној Алијанси за борбу против организованог криминала и корупције иако никада нисмо добили ни један цент од међународних нити домаћих институција , што сматрамо да довољно говори о квалитету наше организације. Спонзорисали смо објављивање већег броја научних радова наших чланова и њихова учешћа на међународним конференцијама безбедности. Издржавамо се захваљујући чланаринама, донацијама чланова и званично смо регистровани у више држава од којих је последња регистрација у Републици Француској.