Курс : Превенција насилног рушења државног система

 

 

Након другог светског рата широм света било је више од 150 насилних промена власти. У појединим државама до тога је долазило чак неколико пута заредом.
У неким случајевима, промене су биле веома брзе, сама акција трајала би само неколико сати уз минималне жртве. Нажалост било је и примера где су сукоби трајали данима уз велики број жртава и огромне проблеме у каснијем периоду.
Почетак 21 века обележен је меканим, тзв. плишаним револуцијама које су као главно средство користиле масовне протесте и штрајкове као увертиру за на крају ипак насилно преузимање власти.
Овај курс има за циљ да Вас упозна са основним елементима различитих облика политичког насиља које је повезано са насилним рушењем државног система. Навешћемо неколико примера из прошлости не улазећи какав је промењени систем био према грађанима, да ли је са становишта људских права и слобода било оправдано његово мењање.
Сматрамо да уколико се упознате са елементима нереда, немира, демонстрација, пуча, државног удара итд. да ћете бити у могућности да уколико се једнога дана нађете у улози чувара државног система, да препознате шта вам се спрема.

ИПО чланови курс могу похађати потпуно бесплатно. чланови партнерских организација по цени од 1000 динара а сви остали по цени од 2000 динара. Материјал за учење шаљемо преко мејла а након 10-15 дана у договорено време шаљемо линк за полагање теста. Потребно је тачно одговорити на 16 од 20 питања у року од 20 минута, и тада добијате сертификат на мејл.