26. ЈУН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДРОГА

Ове године Светски дан борбе против дрога наше руководство је затекао у Милану након другог ИПО Конгреса. Како смо ову ситуацију предвидели, предсдник ИПО др. Илија Животић највећи део свог излагања на Конгресу је посветио управо томе.

Ове године, следећи инструкције Уједињених Нација и наша организација која је члан Комитета за дроге при УН у Бечу и која већ неколико година учествује у раду комисије УН за наркотике и дроге посветиће се у великој мери следећим стварима. 

Како је Животић рекао пред делегатима из 30 држава на ИПО Конгресу у Милану, заиста није нормално да се у друштвени живот много пре врате осуђивани нарко дилери него особе које су биле њихове жртве, људи којима су они продавали дрогу и које су упропастили здравствено, финансијски и социјално. Ситуације да се особе које се лече или су већ излечене од болести зависности ниподаштавају, називају погрдним именима и јавно осуђују су нажалост свакодневница не само у Србији већ у целом свету. Осећај емпатије за ове људе готово да не постоји. Они су маргинализовани, осужени на шапутање иза леђа и обележени. Тешко им је да нађу посао, још теже пријатење. У таковј ситуацији врло лако постано поново плен нарко дилера или других криминалаца. Због њиховог лошег искуства, многи који би и затражили помоћ никада не окрену број телефона. Боје се осуде друштва и јавности.

Из свега наведеног, ми као врло утицајна организација ћемо учинити све у нашој моћи да помогнемо у побољшању статуса ових лица и да они добију третман какав заслужује свако људско биће.