ЗЛОУПОТРЕБА РЕЛИГИЈЕ У СВРХЕ ЕКСТРЕМИЗМА И ТЕРОРИЗМА

Данас смо били заједно са Serbian Visions Multi Kongres и хотелом Радисон Блу у Београду организатор округлог стола о злоупотреби религије у сврхе екстремизма и тероризма.

Округлом столу присуствовало је око 40 грађана и више новинарских екипа. Окупљенима се на почетку обратио председник ИПО Илија Животић који је захваливши се присутнима на почетку догађаја изложио историјски аспект екстремизма и тероризма од самог настанка до данашњице.

Капелан Горан Аврамов,протестантски теолог Сергеј Беук, стручњак за борбу против секти и теолог Немања Иванчић, председник ИПО Илија Животић

Након тога реч је добио господин Горан Аврамов, Капелан Католичке Цркве у Војсци Србије који је говорио о ставовима Католичке цркве о насиљу и злоупотреби религије кроз векове.

Протестантски теолог господин Сергеј Беук изложио је до сада слабо спомињан концепт постконфлитске теологије. Један заиста занимљив и приступ вредан проучавања.

ТЕОЛОГ МИРОЉУБ НЕСТОРОВИЋ, СВЕШТЕНИК ХРИШЋАНСКЕ АДВЕНТИСТИЧКЕ ЦРКВЕ МИЛАН БОГДАНОВИЋ, НЕМАЊА ИВАНЧИЋ, ИЛИЈА ЖИВОТИЋ, БИЉАНА ОБРАДОВИЋ

Имали смо прилику да чујемо и ставове Хришћанске Адвентистичке Цркве у Србији везане за насиље и радикализацију. Њихов начин теолошког усмеравања верника путем стубова свог верског концепта од којих наглашавају опрост и помирење.

Теолог и Председник савета за сарадњу са црквама и верским заједницама Општине Палилула Мирољуб Несторовић говорио је о ставу Српске Православне Цркве везаним за сукобе и екстремизам.

Професор Ратомир Антоновић, Илија Животић, Дарко Обрадовић, Биљана Обрадовић

Дипломирани теолог и Председник одсека за борбу против секти у Центру за Безбедност Истраге и Одбрану ДБА Немања Иванчић упознао је присутне о начину врбовања у секте, опасностима од сектног екстремизма али и начину организовања терористичких организација базираним на сектном деловању.

Дарко Обрадовић као генерални секретар Института за међународну и националну безбедност изложио је присутнима цео процес стварања једног екстремисте и касније терористе. Кроз један научни приступ у сликовитој презентацији видели смо који су то фактори који могу довести до тога да се једна особа радикализује и на који начин, али смо се упознали и са мерама превенције.

Професор Ратомир Антоновић који предаје Безбедност на Факултету Универзитета Константин Велики из Ниша имао је веома интерактиван приступ према публици и представио начине финансирања терористичких организација које управо користе религију не би ли привукле чланове и финансијере. Представио нам је и кратак историјат тероризма на КиМ и указао на дволичност делова међународне заједнице у борби против екстремизма и тероризма.

На крају испоставило се да нам је указаних 120 минута недовољно да се искажу мишљења наших саговорника у целости, али по коментарима на крају скупа закључак је да је округли сто и више него успео.

Ми настављамо са активностима, видимо се 30. Новембра на предавању нашег члана Др. Синише Пепића ,, Финансирање Међународног Тероризма ,,