ЗАШТИТА МАНАСТИРА НА КИМ

Нажалост данас говоримо о заштити цркава и манастира СПЦ на Косову и Метохији као да је то нормално. А нормална је ситуација да никоме не пада на памет да обија, пљачка и уништава верске објекте било где и када.
Дакле оно што је потребно то је да власти привремених институција у Приштини развију такво у унутрашње уређење и такве међуљудске односе (намерно кажем међуљудске а не међунационалне односе јер скрнављење верских објеката је пре свега анти људски и анти цивилизацијски чин) који би почивали на узајамном поштовању свих становника на територији којом управљају. Да би се тако нешто покренуло осим измене закона и прецизирања прекршаја и кривичних дела, потребно је да управо ти носиоци система у Приштини јасно осуде овакве ситуације и да делују на терену анти стимулативно према починиоцима напада на верске објекте СПЦ. Нажалост, до сада нисмо имали такво понашање Приштине, чак штавише у прошлости су многи функционери и особе из политичког живота КиМ окретањем главе, негирањем напада на објекте СПЦ и српска гробља у ствари давали подршку починиоцима да наставе са вандализмом.


Моје лично мишљење је да се ти напади могу зауставити врло брзо јер се на КиМ тачно зна ко стоји иза ког акта, ко подржава, финансира екстремисте. Потребна је само воља власти у Приштини да нешто преузму. Време је показало да они нажалост реагују само на притисак појединих западних администрација. У складу са тим наша страна мора да настави да редовно извештава исте те западне администрације и КФОР о свакој претњи, сваком нападу на имовину и свештенство СПЦ. Од круцијалне важности је да Београд има одличну сарадњу са КФОР и НАТО јер као што се на примеру заштите манастира Високи Дечани види то је једина сила која може зауставити екстремисте. Наравно да НАТО своје поступање на КиМ у добром делу извршава у складу са односима Београда и самог НАТО због чега су нам важни сви облици сарадње са овом алијансом који нажалост нису адекватно медијски испраћени али битно је да зна онај који треба да зна. Када се на то дода добар однос који наша влада ствара са већином западних држава, сматрам да ће на крају ипак напади престати.
Само подизање нивоа готовости Косовске полиције може представљати трик власти у Приштини како би та формација покушала да замени снаге КФОР-А на пословима обезбеђења објеката СПЦ што би могли да искористе као повод да траже смањење броја припадника КФОР-А или чак престанак њихове мисије у договору са својим менторима на шта се не сме насести и треба пажљиво испратити поступке Приштине и њихових ментора по овом питању.


Нажалост, чаробног штапића у политици нема, ништа се неће десити преко ноћи, све је један процес који траје а наше је да мудром, сталоженом и јединственом политиком Срба са КиМ и Београда тај процес прилагодимо нашим интересима, у овом случају адекватној заштити објеката и свештенства СПЦ.

Председник ИПО

Доц. др Илија Животић