ПРЕДСТАВНИК ИПО НА РАДИОНИЦИ ЗА ПРОЈЕКТЕ

Crowdfunding- како до финансирања идеја и пројеката локалних заједница

 

Loud Crowd, у сарадњи са NALED-ом (Национална алијанса за локални економски развој) је реализовао пројекат под називом „Алтернативно финансирање и донације за локалне заједнице у Србији“ у оквиру кога је реализована дводневна радионица у којој је ИПО као организација учествоваo. Пројекат је омогућило Немачко савезно министарство за привредну сарадњу и развој (БМЗ) кроз Немачко-српску иницијативу за одрживи раст и запошљавање.

Loud Crowd је организација цивилног друштва која подржава појединце и групе са важним идејама, иницијативама и пројектима с потенцијалом за развој, који су креирани за опште добро, али нису довољно видљиви или не знају како до циља. Подршку пружају кроз образовање, обуку и менторство ради унапређења и оснаживања потенцијала, јачања капацитета, као и остварења интелектуалне (идејне) и материјалне независности самих пројеката формалних и неформалних тимова и појединаца. 

NALED је независно удружење компанија, локалних самоуправа и невладиних организација које раде заједно на стварању повољног пословног окружења у Србији. NALED је једина пословна асоцијација која у свом чланству окупља сва три сектора друштва (приватни, јавни и цивилни) а чије активности и циљеве подржавају институције Владе Републике Србије и међународне развојне организације.

 

Шта је Crowdfunding?

 

Crowdfunding је механизам групног финансирања за локалне пројекте и идеје. Crowdfunding настао је комбинацијом енглеских израза „crowd” (група, гомила) и „funding” (финансирање). То је заправо алтернативни начин прикупљања средстава који омогућава да се до њих дође уз помоћ заједнице у раним фазама развоја идеје или пројекта, или формирања и изградње прве линије подршке или корисника, као и да се повећа видљивост идеје, производа или услуге. Почетни капитал обезбеђују backer-и – особе из било ког дела света које су се из најразличитијих разлога заинтересовале за идеју и зато желе да подрже кампању и уложе новац у њу. Овај начин прикупљања средстава је једноставнији јер за разлику од банкарских кредита не захтева гаранције и жиранте. 

 

ИПО је једна од преко 10 организација која је имала прилику да учествује у дводневној онлајн радионици „Crowdfunding – како до финансирања идеја и пројеката локалних заједница“ и да представи свој пројекат усмерен на локалне заједнице, као и да се упозна са crowdfundingom,  да се упозна са механизмом функционисања crowdfundingа, моделима финансирања кроз crowdfunding, да стекне практична знања о покретању Crowdfunding иницијативе и како да се повеже са институцијама и организацијама. 

Представник испред ИПО је била Марија Шутуловић, дипломирани психолог (клинички смер) и Саветник председника ИПО за превенцију породичног и вршњачког насиља. Кроз презентацију и шему задату од стране организатора, представљен је пројекат под називом ,,Поступање са децом у непредвиђеним ситуацијама, случајевима вршњачког насиља и злоупотреба интернета и дрога (превентива и деловање) и важност јачања сарадње између породице и педагошко образовних институција”, који је одобрен од Завода за унапређење образовања и васпитања, а који је идејно настао полазећи од курса ,,Превенција вршњачког насиља’’ и кампање ,,Стоп вршњачком насиљу’’ спроведеним прошле године. 

Презентоване су идеје пројекта, описани релевантни проблеми са којима се суочавамо као локалне заједнице у погледу вршњачког насиља, злоупотребе интернета и дрога и недостаци у обучености циљне групе за превенцију наведених проблема, као и начин да се ти недостаци реше у циљу што безбеднијег боравка деце у школама и њиховог безбедног одрастања. Презентоване су и платформе crowdfundingа које би биле коришћене у реализацији пројекта, као и људи који ће подржати кампању, и носиоци пројеката. 

Представљен је начин на који ће се заинтересовати циљна група и шта они добијају заузврат. Детаљно је описан начин промоције целокупне кампање и ко су носиоци пројекта, као и задатак свакога од чланова тима.

Свакако, ово је било једно ново и веома корисно искуство. Овим путем се захваљујемо Loud Crowd-у, NALED-у и БМЗ-у на позиву и прилици да представимо своју идеју за бољу и сигурнију будућност наше деце.

Марија Шутуловић

Саветник председника ИПО