БЕЗБЕДОНОСНО УПУТСТВО ЗА ГОДИШЊИ ОДМОР

Да Вам се годишњи одмор из снова не би претворио у ноћну мору предлажемо да се придржавате следећих упутстава.

Пре свега пажљиво изаберите дестинацију за путовање. Немојте веровати свему што пише на интернету или презентацијама туристичких агенција. Те промо флајере често пишу особе које нису путовале даље од тржног центра викендом. Авио карте купите само преко проверених сајтова. Обратите пажњу на цене такси и пртљага. Избегавајте нове туристичке агенције које нису проверене. Погледајте да ли имају лиценцу и уплаћен депозит. Распитајте се код родбине и пријатеља о њиховим искуствима. Позовите Министарство спољњих послова да проверите да ли Србија има амбасаду у тој земљи или барем да ли нека друга амбасада заступа наше интересе. Ми не препоручујемо одлазак у земље где немамо дипломатско представништво.

Распитајте се о локалним обичајима и нарочито о систему вредности у далеким земљама. Нешто што је за Европљане нормално или шала у појединим земљама може бити сматрано увредом због чега можете имати низ проблема. Постоје земље у којима су женама ускраћена одређена права као што је излазак на улицу без пратње мушкарца или вожња аутомобила. У многим земљама постоје места на која само мушкарци могу да уђу. У неким земљама за жене важе посебна правила облачења. У Индији је крава света животиња и њој је све дозвољено. Макаки мајмуни су такође под заштитом локалног становништва у одређеним местима Индије. Слонови на Тајланду такође имају посебну заштиту.Фоткање са великим и ретким корњачама које сте претходно изнели на обалу Вас може коштати неколико хиљада еура и вишегодишњом забраном уласка у више земаља.

Свакако не препоручујемо да водите децу на егзотичне дестинације и авантуристичке одморе.

Када сте одабрали дестинацију и уплатили аранжман потребно је постарати се пре свега о својој кући, оставити је у сигурним рукама. Предлажемо уплаћивање осигурања које износи већ од 2500 динара за годину дана. Савет је да не спуштате ролетне јер ћете тако само лоповима ставити до знања да нисте кући. Много је боље комшији од поверења оставити кључ па да Вам пали по неко светло ноћу не би ли посматрач са улице стекао утисак да неко ту борави. Упаљен телевизор је такође добра ствар. Наравно уколико сте имућни све то можете радити и сами са Тајланда путем разних апликација и програма.

Пре самог пута обавезно уплатите и путно осигурање. Копирајте ваша документа и копије понесите са собом. Уколико путујете у неку од ризичних земаља као што је Сирија, Пакистан, Авганистан, Мали, Конго итд. обавезно некоме оставите прецизне податке о хотелу, броју собе као и дужини трајања боравка. Вакцинација се подразумева за Афричке и Амазонске земље.

Када стигнете у хотел, водите рачуна коју собу бирате. Идеалне су собе између 2 и 7 спрата. Довољно су високо да нико са улице не може да вам уђе а са друге стране свако ватрогасно возило има мердевине довољно дугачке да вас спасе у случају пожара. Следећа ствар је да проверите евакуациони пут. Да ли је проходан је основно. Обратите пажњу на паркинг хотела. Велики број напада и пљачки у земљама на истоку се баш ту дешава. Не паркирајте рента кар на удаљеном и мрачном делу паркинга. Уколико нема места довезите се до рецепције и замолите особље да паркира уз симболичну напојницу.

Док боравите на рецепцији гледајте око себе, не дозволите да неко чује у којој сте соби. Питања око хотелског сефа поставите само једном запосленом.

У земљама као што су Бразил, Мексико водите рачуна да се на улици не разликујете од локалног становништва по облачењу. Ролексе и Луи Витон торбе оставите за Лондон и Рим. Такво експонирање у ЛатиноАмеричким земљама вас може довести у огромне проблеме од којих је пљачка најбезазленији.

Избегавајте хотеле звучних имена. Такви хотели су у ризичним земљама били на мети терориста јер напад на њих веома одјекне у Светским медијима. Сетите се напада на хотел ТаџМахал и Трајдент-Оберој када су терористи тражили по собама и убијали сатима људе са Европским и Америчким пасошима.

Летовање у Египту никада није било јефтиније. Избегавајте ту земљу где је било више напада у протеклим годинама на луксузне хотеле и плаже. Нападани су и туристички аутобуси у близини пирамида, последњи 19. Маја ове године када је повређено 17 туриста.

НАПАД 29.12.2018 У БЛИЗИНИ ПИРАМИДА. 4 ОСОБЕ ПОГИНУЛЕ И ВИШЕ РАЊЕНИХ

Познате су и пљачке туриста у познатом летовалишту Акапулко. Тамо се не препоручује удаљавање од хотела према унутрашњости места без пратње. Она се наравно плаћа али и не гарантује стопроцентну безбедност.

У последњих неколико месеци примећен је и раст националистичких испада у Украјни према државњанима Србије. Тамо водите рачуна где се крећете. Хрватска се поново дичи усташама а Срби су нападани на различитим местима. Последњи напад био је на наше младиће који тамо раде као конобари у једном летовалишту. Ићи негде где не можете слободно говорити својим језиком, паркирати ауто са Српским таблицама у било којој улици већ страховати да ли ће га неки вандали разбити, претварати се да сте неке друге нације стварно сматрамо дном људског достојанства.

Бирајте земље где нас воле, где је небитно ко сте и одакле сте. Бирајте одмор а не тензију.